Календарний кошик 29 травня - 4 червня 2017 р.

У 2002 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 29 травня Міжнародним днем миротворців (International Day of United Nations Peacekeepers). Цей день покликаний віддати належне самопожертві і самовідданої відданості миротворців, які несуть службу по всьому світу.

Коли в цей день у 1948 році Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй заснувала першу місію з підтримки миру, мало хто міг уявити, до якого ступеню зміниться миротворча діяльність Організації Об'єднаних Націй.

Сьогодні у 18 операціях, керованих Департаментом операцій з підтримки миру, служать більше 72 000 військовослужбовців і 15 000 цивільних осіб, і, таким чином, Організація Об'єднаних Націй є найбільшою в світі багатосторонньою організацією, що вирішує завдання постконфліктної стабілізації.

В Україні Міжнародний день миротворців встановлено відповідно до Указу Президента України від 30 квітня 2003 року № 374/2003 і відзначається щорічно 29 травня.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No Tobacco Day). Щорічно ВООЗ і партнери відзначають цей День, привертаючи увагу до небезпек для здоров'я, пов'язаних із вживанням тютюну, і закликаючи проводити держави ефективну політику щодо зменшення масштабів споживання тютюну.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я в світі від причин, пов'язаних з курінням, щорічно передчасно вмирають більше, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків, або від СНІДу.

Наукова бібліотека пропонує Вам віртуальний огляд «Хочеш довше жити – кидай курити» - http://library.khntusg.com.ua/?q=node/939  

 

Міжнародний день захисту дітей в Україні та світі святкують 1 червня. Це свято встановлене Указом Президента України від 1998 року з ініціативи Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту, Всеукраїнського комітету захисту дітей, Національного фонду соціального захисту матерів і дітей «Україна - дітям» та інших громадських організацій.

На міжнародному рівні День захисту дітей був заснований в 1949 році рішенням сесії Міжнародної демократичної федерації жінок.

День захисту дітей в Україні став святом солодкої вати, малюнків на асфальті і гучних слів про права і свободи дітей. Хоча не все залишається словами. За роки незалежності Україні вдалося розробити і прийняти законодавство про охорону дитинства, яке відповідає європейським стандартам, Конвекції ООН про права дитини. Цей день - не тільки галасливі і веселі свята для малюків, а й нагадування суспільству про необхідність поважати права дитини, що є необхідною умовою для формування справедливого, гуманного соціуму, добробуту в ньому.  

 

 Український письменник, поет, драматург, прозаїк, мемуарист, перекладач Василь Мова народився 1 червня 1842 року. Псевдоніми – В. Лиманський, В. Мигуцький, В. Мигученко та ін.

Його перу належать вірші, оповідання та драматичні твори, підписані псевдонімом Лиманський. Близько трьох років Василь Мова в тісній співпраці з газетою «Харків» виступає з полемічними міркуваннями, публікує на її сторінках свої нариси і замітки.

Суспільно-політичне життя не обходить Василя Семеновича стороною. Він є членом різних гуртків Харківського літературного товариства, настрої яких відповідали духу тієї епохи.

Помер український письменник в 1891 році. До нас дійшли деякі з його творів, серед яких драма «Старе гніздо і молоді птахи», оповідання «Три мандрівниці», поема «На степу».  

Зеленими святами називають це свято віруючі. Він символізує єднання всіх християн з Богом, втіленим у трьох іпостасях: Бога-отця, Бога-сина, Бога - Святого Духа.

Свято Святої Трійці відзначають в п'ятидесятий день після Великодня, звідси і його друга назва - П'ятидесятниця. До нього завчасно готуються, наводячи порядок і чистоту в дворах і житлових приміщеннях. Напередодні свята підлоги в будинках вистилають гілками дерев, травою і квітами. Особливо шануються м'ята, чебрець і меліса. Все пахне, залучаючи святість в людські душі і житло господарів. А цілющі сили природи дозволяють залишатися здоровими і міцними протягом року.  

  Віртуальні ресурси Наукової бібліотеки ХНТУСГ Ви зможете переглянути на сайті

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка