20 січня - 155 років від дня народження Михайла Івановича Тугана-Барановського

Видатний український економіст, історик, соціолог, педагог, публіцист, громадський  діяч, член Центральної Ради УНР Михайло Іванович Туган-Барановський народився 20 січня 1865 року в селі Солоне на Харківщині. Освіту розпочав у Другій Московській гімназії, продовжив у Першій Київській і закінчив у Другій Харківській гімназії.

У 1884 році вступив на фізико-математичний факультет Харківського університету, водночас він продовжував поглиблено вивчати суспільні науки, виявляв інтерес до праць засновника німецької класичної філософії Іммануіла Канта (1724-1804). У 1888 році він закінчив фізико-математичний факультет здобувши ступінь кандидата фізико-математичних наук, а у 1890 році – юридичний факультет цього ж університету.

З 1893 року М. І. Туган-Барановський працює у Департаменті торгівлі і мануфактур Міністерства фінансів і пише свою першу наукову працю «Промышленные кризисы современной Англии, их причины и влияние на народную жизнь». За цю роботу у 1894 році в Московському університеті йому було присуджено ступінь магістра політекономії. А у січні 1895 року М. І. Туган-Барановський був зарахований на посаду приват-доцента Петербурзького університету, в стінах якого розпочалась його блискуча викладацька та наукова діяльність. У 1898 році вчений захистив у Московському університеті докторську дисертацію «Русская фабрика в прошлом и настоящем».

У 1901 році за соціалістичні погляди його було відсторонено від викладацької діяльності та вислано до Полтавської губернії, де він проводив активну громадську діяльність.

 У 1905 році вчений вийшов до Полтавського земського зібрання з пропозицією про встановлення першого в Україні пам’ятника Тарасу Шевченку у Полтаві та розпочав збирати кошти для цієї мети, яку і було реалізовано у 1926 році скульптором І. П. Кавалерідзе.

У 1905 році вчений повертається до Петербурзького університету на посаду приват-доцента. Тоді ж він бере участь у редагуванні першої української енциклопедії «Украинский народ в его прошлом и настоящем», перший том якої побачив світ у Петербурзі 1914 року, а другий – у 1916 році. Видатна праця вченого «Основы политической экономии» виходить у Санкт-Петербурзі у 1909 році. Книга була відзначена Великою премією Імператорської Академії наук, а її автора – визнано одним з найкращих фахівців з політичної економії.

М. І. Туган-Барановський був професором відродженого у 1917 році за його участю Київського українського державного університету, де на посаді декана юридичного факультету викладав курс політичної економії та грошового обігу.

У 1918 році М. І. Туган-Барановський бере активну участь у створенні Української академії наук (УАН) та її соціально-економічного відділу. Вчений увійшов до першого основного складу УАН, його було обрано академіком за спеціальністю «теоретична економія».

М. І. Туган-Барановський раптово помер від серцевого нападу 22 січня 1919 року і похований в Одесі.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка