19 вересня – народився Адріан Феофанович Кащенко

Український письменник, автор численних прозових творів про  героїку Запорозької Січі Адріан Феофанович Кащенко народився 19 вересня 1858 року у м. Катеринослав (сучасний Дніпро). Сім’я Кащенків була великою ‒ п’ятеро хлопців і чотири дівчини. Всі діти здобули ґрунтовну освіту та добре виховання. Двом із них ‒ найменшому Адріанові та старшому від нього на три роки Миколі ‒ судилося відіграти помітну роль в історії культури свого народу.

У 1867 році Адріан вступив до Катеринославської гімназії. Хоча хлопець був, як писав брат Микола «працелюбним, тихим, рівним вдачею, і незворушно спокійним», навчання в гімназії йому ніяк не давалося. Через деякий час, Адріан зважується на рішучий вчинок. Залишає гімназію після третього класу і вступає до юнкерського училища. Але, на відміну від найстаршого брата, який дослужився до генерала, Адріан не зробив військової кар’єри. Прослуживши кілька років офіцером, він, як свідчить брат Микола, вступив на дрібну службу в управління залізниці (був контролером у поїздах).

Оселившись у Катеринославі, одружився, купив маленький будиночок на вулиці Польовій, з невеликої платні допомагав навіть старим батькам, а коли в 1888 році померла мати, він узяв на своє утримання батька і доглядав його до смерті. Свої ж глибокі душевні запити задовольняв посильною працею на ниві українського письменства. Не пощастило Адріану Кащенку і в сімейному житті. Дружина, свавільна, сварлива особа, часто кидала його і врешті покинула остаточно, але з умовою, що він утримуватиме її довіку.

Востаннє Адріан Кащенко приїхав до Києва восени 1917 року. Після перенесеного інсульту письменник хотів одержати яку небудь пенсію від нової влади, біля керма якої стояли його кумири М. Грушевський та В. Винниченко. Пенсії він не одержав, бо молода республіка потребувала таких сумлінних працівників, як Адріан Кащенко. Повернувшись до Катеринослава, працював далі з поновленим завзяттям.

Протягом 1917 ‒ 1919 років письменник опублікував найбільше своїх творів. Так сталось не тому, що тоді він їх найбільше написав. У попередні роки Адріан Кащенко теж писав, не покладаючи рук. Тільки не все з написаного потрапляло до друку. Ряд творів навіть після революції 1905 ‒ 1907 років не могли бути надруковані з цензурних міркувань.

І лише в 1917 ‒ 1918 роках, коли в Катеринославі з’явилось Українське видавництво, яке невдовзі стало видавництвом Кащенка, він зміг надрукувати свої давніші та щойно написані твори. Адріан Кащенко не щадив себе в роботі, і хвороба знову звалила його. Останні півтора року він був прикутий до ліжка.  Помер Адріан Кащенко 16 березня 1921 року у Катеринославі й був похований на престижному Севастопольському цвинтарі (назва його походить від поховань воїнів Кримської війни 1854–1855 рр., які померли у Катеринославі). «Вдячні» нащадки зруйнували цвинтар і перетворили його на Севастопольський парк. Могила Адріана Феофановича  Кащенка була при цьому знищена.

Літературний доробок письменника не такий уже малий, як на його життєві умови, ще не зібраний і зовсім не вивчений. Серед численних жанрів, в яких творив Адріан Кащенко, легенди, казки, оповідання, повісті. Найбільшу популярність письменник здобув завдяки своїм творам історичної тематики. «На руїнах Січі», «Гетьман Сагайдачний», «З Дніпра на Дунай», «Розповідь про славне Війську Запорізькому нижньому» та інші роботи містять безліч фактів з історичного минулого України.

Наукова бібліотека запрошує ознайомитися з творами Адріана Кащенка, які є в її фондах:

  • Кащенко, А. Ф. Оповідання про славне Військо Запорозьке низове : оповідання / А. Кащенко. - Днiпpопетpовськ : Сiч, 1991. - 494 с.
  • Кащенко, А. Ф.   Оповідання про славне Військо Запорізьке низове : корот. історія Війська Запорізького з мал., картами та планами / А. Ф. Кащенко. - Київ : Веселка, 1992. - 271 : iл с.
  • Кащенко, А. Ф. Зруйноване гніздо [Текст] : іст. повісті та оповідання / А. Ф. Кащенко. - Київ : Дніпро, 1991. - 647 с.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка