28 липня – День хрещення Русі-України

День Хрещення Київської Русі – України – державна пам’ятна дата на честь Хрещення Русі. Свято було засновано в 2008 році згідно Указу Президента України Віктора Ющенка № 668/2008 «Про День хрещення Київської Русі-України». Дата для цього дня була обрана невипадково: 28 липня християнський світ вшановує пам'ять рівноапостольного великого князя Володимира – хрестителя Київської Русі.

Відзначення Дня хрещення Русі − важлива історична подія в історії нашої держави. Утвердження християнства на Русі було тривалим складним процесом, що розтягнулося у часі на багато століть. Завдяки князю Володимиру Київська Русь у 988 році отримала хрещення, а язичництво підлягало викоріненню. Так, повернувшись з Візантії, Володимир хрестив своїх синів і бояр. Язичницькі ідоли більше не служили культом в Київській Русі.

Прийняття християнства поглибило культурно-просвітницькі процеси, позитивно вплинуло на розвиток духовності всього давньоруського суспільства. Київська Русь змогла наблизитися до надбань європейської культури, тим самим поглиблюючи і розвиваючи свою власну.

Цінності християнства стали основою тих моральних установ, які завжди будуть залишатися актуальними для всіх людей незалежно від їхнього ставлення до віри та релігії. Державність, суспільний прогрес, більшість культурних досягнень нашого народу неможливо уявити без того духовного середовища, яке сформувалося під впливом християнства. Цей день − символ нашої духовної та культурної єдності, соборності, європейської ідентичності нашого народу.

Традиційно в День хрещення Київської Русі – України в усіх православних храмах міста та району пройде урочиста літургія та молебні за мир та єдність в Україні.

Наукова бібліотека пропонує Вам віртуальний огляд «Відродження духовності»

Пропонуємо ознайомитися з літературою на дану тематику, яку ви можете отримати, звернувшись до Наукової бібліотеки:

  • Христианство и Русь [Текст] / ред.: И. Григулевич, А. Белов , Т. Трифонова. - М. : Наука, 1988. - 136 с.
  • Історія релігії в Україні [Текст] : у 10 т. Т. 1. Дохристиянські вірування прийняття християнства / за ред. Б. Лобовика. - Київ : Укp. Центp духов. культуpи, 1996. - 384 с.

Для пошуку інших видань радимо звернутися до Електронного каталогу НБ.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка