7 серпня – народилася Яна Клочкова

Українська плавчиня, чотирикратна олімпійська чемпіонка, заслужений майстер спорту Яна Олександрівна Клочкова народилася 7 серпня 1982 року в Сімферополі. Розпочала займатися плаванням вже 7 років. У 1997 році переїхала до Харкова, де поступила в училище фізичної культури і спорту, яке закінчила в 2001 році.

Біографія Яни Клочкової рясніє рекордами. Серед них − 50 рекордів України з комплексного плавання вільним стилем, естафетного плавання, плавання на спині, батерфляєм на дистанціях від 100 до 1500 метрів.

Також Яна встановила світовий рекорд на 400 м (на олімпійських іграх в Сіднеї) та рекорд Європи (на 200 м) з комплексного плавання.

Окремо варто відзначити велику кількість нагород. Спортсменка завоювала п'ять медалей на олімпійських іграх, з них чотири золотих і одна срібна. На початку спортивної кар'єри Яна Клочкова була срібним призером і дворазовою переможницею Юніорського чемпіонатів Європи. Також нею були неодноразово здобуті титули чемпіонки Європи (Лісабон 1999 рік, Гельсінкі 2000 рік, Валенсія 2000 рік), срібного та бронзового призера Чемпіонату Європи (1997 рік). Плавчиня є дворазовою чемпіонкою світу, срібним призером Чемпіонату світу (Фукуоци, 2001 рік).

Крім того, Яна Олександрівна нагороджена українськими національними орденами: орденом княгині Ольги, «За заслуги», «Герою України», володарка Хреста Слави МВС «За міжнародне співробітництво у правоохоронній діяльності» та іншими. Всі нагороди і заслуги спортсменки важко перерахувати.

Спортсменка має прізвисько «золота рибка». Вона є почесним громадянином Києва і Харкова.

У повсякденному житті Яна захоплюється книгами, вишивкою, у 2006 році була депутатом Харківської міської ради.

У березні 2009 року на спеціально скликаній прес-конференції Яна Клочкова оголосила про закінчення любительської спортивної кар'єри. Яна Олександрівна мріє освоїти яку-небудь професію і піклуватися про сім’ю, не забуваючи при цьому про розвиток водних видів спорту в Україні і допомозі дітям.

Більше можна дізнатися, звернувшись до документів із фондів Наукової бібліотеки:

  • Брага, С. Золотая рыбка по имени Яна [Текст] : 18-летняя спортсменка из Харькова добыла первое олимпийское золото сборной Украины на Олимпиаде / С. Брага // Комсом. правда в Украине. - 2000. - 19 сент. - С. 5
  • Карельська, М. Про сім'ю і дітей подумаю років під 30: Яна Клочкова [Текст] / М. Карельська // Слобід. край. - 2007. - 10 листоп. - С. 22

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка