27 січня - Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

«Ми тільки чули кулеметні черги через різні проміжки: та-та-та, та-та… Два роки з дня в день я чув, і це стоїть в моїх вухах сьогодні. Під кінець над яром піднявся важкий, масний дим. Він ішов звідти тижнів три». Анатолій Кузнєцов «Бабин Яр»

27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Голокост (всеспалення) – одна з найстрашніших трагедій ХХ століття. У 30-ті роки в Німеччині прийшла до влади нацистська партія, яка оголосила євреїв неповноцінними і заявила, що вони підлягають Голокосту. На практиці це обернулося масовими вбивствами, жертвами яких ставали старі люди, жінки, діти…

Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року. 1 листопада 2005 року Генеральна асамблея ООН прийняла Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». Саме цей документ оголосив 27 січня Днем пам’яті жертв Голокосту. Як повідомляє Український інститут національної пам’яті, у цей день в 1945 році війська першого українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц, який став у сучасному світі символом нацистських злочинів.

Офіційно визнано, що 6 мільйонів євреїв було вбито протягом Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйона – на території колишнього Радянського Союзу.

Зникають покоління, які пережили жахливу трагедію людства – Голокост. Але пам’ять залишається в документальному і художньому слові.

Пропонуємо ознайомитися з літературою на дану тематику, яку ви можете отримати, звернувшись до Наукової бібліотеки:

  • Бабий яр. К пятидесятилетию трагедии 29, 30 сентября 1941 года. [Текст] / сост. Ш. Спектор, сост. М. Кипнис. – [Б. м.] : Библиотека-Алия, 1991. – 183 с.
  • Кузнецов А. Бабий Яр : роман-документ / Кузнецов А. – Киев : Рад.письменник, 1991. – 352 с.

Наукова бібліотека пропонує Вам переглянути віртуальний огляд «Голокост і людська гідність»

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка