9 листопада ‒ День преподобного Нестора Літописця. День української писемності та мови

9 листопада відзначається церковне свято – День пам’яті преподобного Нестора Літописця, якого вважають покровителем журналістів та істориків, автора трьох відомих творів – «Житіє Бориса і Гліба», «Житіє Феодосія Печерського», «Повість времінних літ» («Повість минулих літ» /«Повість швидкоплинних літ»). Про життя цієї людини майже нічого невідомо. Народився близько 1056 р., а перше згадування про нього датується 1661 р. Легенда розповідає, що, будучи 17-річним юнаком, він прийшов в обитель святого старця Феодосія Печерського (бл. 1074 р.), де прийняв чернечий сан. Покора, суворий піст, безперервні молитви і тяжка праця – лише такі чесноти відрізняли молодого чернеця. І таким він залишався протягом 40 років перебування у монастирі.

Вважається, що Нестор Літописець став прабатьком української писемної мови, а його твір «Повість временних літ» – першим твором української літератури.

В Україні 9 листопада у день пам’яті Преподобного Нестора Літописця з 1997 року святкується День української писемності і мови. Свято встановлено за ініціативою Президента України Леоніда Кучми на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства.

У цей день традиційно:

  • покладають квіти до пам’ятника Несторові-літописцю;
  • відзначають найкращих популяризаторів українського слова;
  • заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою;
  • бібліотеки представляють книжкові виставки, презентацію та онлайн-гру, присвячені цьому дню;
  • проводиться радіодиктант національної єдності, який проходить на Українському радіо. Цю акцію започатковано з 2000 року. Відтоді щороку всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки, щоб з'ясувати чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.

Цікаві факти про українську мову:

  • українська мова – одна з наймилозвучніших мов світу. 1934 року в Парижі на лінгвістичному конгресі провідні фахівці визнали українську мову третьою з-поміж усіх мов (після французької та фарсі) за мелодійністю, лексичним і фразеологічним багатством, величезними словотвірними можливостями, синтаксичною гнучкістю. На аналогічному форумі мовознавців у Швейцарії, де головними критеріями оцінки були евфонічна система мови, її мелодійність і милозвучність, українську мову було названо другою після італійської;
  • на відміну від інших східнослов’янських мов, в українській мові є кличний відмінок;
  • сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів;
  • в українській мові багато синонімів. Наприклад, слово «горизонт» має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид;
  • найстарішою українською піснею, запис якої зберігся до наших днів, вважається пісня «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?»;
  • найбільшу кількість разів перекладений літературний твір – «Заповіт» Тараса Григоровича Шевченка: 147 мовами народів світу.

Радіодиктант національної єдності цього року відбудеться 9 листопада о 10:00, про це повідомив член правління Суспільного, відповідальний за платформу радіо, і керівник Радіодиктанту Дмитро Хоркін.

Автором тексту та читцем цьогорічного Радіодиктанту буде культовий український письменник Юрій Андрухович. До методичної роботи над Радіодиктантом національної єдності долучиться Лариса Масенко ‒ українська мовознавиця, докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови Національного університету "Києво-Могилянська академія" і провідна наукова співробітниця Інституту української мови НАН України.

Спецефір «Суспільної студії» транслюватиметься на загальнонаціональному телеканалі UA: ПЕРШИЙ, регіональних суспільних мовниках, ютуб-каналі UA: ПЕРШИЙ та на фейсбук-сторінках Суспільного мовлення, UA: ПЕРШИЙ та регіональних філій Суспільного. І традиційно Радіодиктант звучатиме по всій країні на хвилях Українського радіо та Радіо Культура (також на ютуб-каналі та фейсбук-сторінках Українське радіо та Радіо Культура).

Запрошуємо долучитися до XХI Радіодиктанту національної єдності!

Наукова бібліотека пропонує Вам переглянути відеоогляд «Скарбниця слів» та віртуальний огляд «Вивчай українську легко»

Для пошуку інших видань з даної тематики радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка