10 серпня – народився Любко (Любомир Андрійович) Дереш

Яскравий представник сучасної української постмодерної літератури Любко Дереш народився 10 серпня 1984 року в м. Пустомити (Львівська область). Початкову освіту здобув у Пустомитській середній школі № 2. Ставши старшокласником, перейшов до фізико-математичного ліцею Львова. У 2006 році закінчив Львівський національний університет імені Івана Франка.

Його творчий шлях почався у 15-річному віці. Зважаючи на молодість, своєрідні сюжети, увагу до містицизму та особливу манеру викладу, протягом тривалого часу книги, що виходили з-під його пера, захоплювали переважно тінейджерів. Дорослішаючи, Любко Дереш у твори почав додавати більше філософських та злободенних елементів, завдяки чому привернув увагу старших читачів.

1999 року був завершений дебютний роман «Культ», але видали його трьома роками пізніше, після досягнення автором повноліття. Відразу потому, як у книгарнях почало згадуватись ім’я Любка Дереша, біографія та художній доробок цього неординарного юнака викликали резонанс у суспільстві. За час навчання в університеті Любко Дереш видав ще три романи «Поклоніння ящірці» (2002), «Архе» (2004), «Намір!» (2006) і «Трохи пітьми» (2007), паралельно проводячи читацькі зустрічі та беручи участь у літературних фестивалях в Україні та закордоном. Його твори перекладені кількома європейськими мовами (німецька, польська, італійська, сербська тощо). Роман «Культ» був представлений на Лейпцизькому книжковому ярмарку 2005 року. У 2009 році роман «Культ» видано французькою у видавництві «Сток».

Любко Дереш – один із найвідоміших сучасних українських авторів. Головні герої його творів – підлітки та цікаві історії з їхнього життя. Автор намагається правдиво показати життя героїв, тому у творах використовує розповсюджений сучасний сленг та лайливі слова. У деяких уривках сюжет містить містичні елементи і враження підлітків, які перебували під впливом галюциногенних препаратів.

Роман «Голова Якова» (підзаголовок – «Як стати Богом і не заплакати»), над яким автор працював майже п'ять років, вийшов у лютому 2012 року у видавництві «Клуб сімейного дозвілля».

Творчість Любка Дереша пронизана настроєм пошуку інтуїтивних, емоційних відповідей на запитання, чим є людське життя і людська істота. Вони підіймають тему розпаду і деградації людських стосунків, розвалу знань та етики в сучасному фраґментованому світі, шукають глибинних мотивів для збереження та відродження в собі одвічних людських цінностей. Саме в такому ключі написано «синайський цикл», до якого ввійшли три книжки: книжка повістей «Миротворець» (2013), роман «Остання любов Асури Махараджа» (2013) та збірка оповідань «Пісні про любов і вічність» (2014). Книжки «Миротворець» та «Остання любов Асури Махараджа» було внесено до довгого списку конкурсу «Книжка року» Бі-Бі-Сі.

Любко Дереш бере активну участь у культурних та інтелектуальних процесах країни. Зокрема, співпрацює з рядом інтелектуальних дискусійних клубів, таких як Київський дискусійний клуб дилетантів і «Foundation for future». З 2013 року є членом журі Всеукраїнського грантового конкурсу «Інтелектуальний капітал України». У 2014 році виступив у ролі куратора Першого міжнародного літературного фестивалю «Український літфест» (Донецьк, арт-центр «Ізоляція»), піднявши тему зв’язку мови та насильства в суспільстві.

Наукова бібліотека пропонує ознайомитися з романом Любка Дереша, який Ви можете отримати, звернувшись до бібліотеки:

  • Дереш, Любко. Голова Якова [Текст] : алхім. комедія / Л. Дереш. – Харків : Книж. Клуб «Клуб Сім. Дозвілля», 2012. – 237 с.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка