11 липня – Всесвітній день шоколаду

«Зима пробуджує апетит.

Поки на вулицях лежить сніг,

шоколадне тістечко ‒ найкращі ліки.»

Еріх Марія Ремарк. Тіні в раю

11 липня любителі солодкого відзначають Всесвітній день шоколаду (World Chocolate Day). Це свято виникло у Франції в 1995 році. День шоколаду швидко набув популярності і був підтриманий в Німеччині, Італії, Швейцарії, інших країнах як всередині Європейського союзу, так і за його межами.

Вважається, що першими навчилися робити шоколад ацтеки, вони називали його «їжею богів». Іспанські конкістадори охрестили ласощі «чорним золотом» і їли його для підвищення витривалості. У середньовіччі споживання шоколаду в Європі було доступно тільки аристократам. У матері Терези була пристрасть до шоколаду. А мадам Помпадур була впевнена, що лише шоколад може розпалити вогонь пристрасті.

В Україні День шоколаду найбільш яскраво святкують у Львові. Львів'яни відкрили для себе шоколад ще в середньовіччі. Тоді у місті з'явилися східні солодощі та французькі десерти. Потім місцеві майстри-пекарі та кондитери самі почали виготовляти різноманітні солодкі смаколики. Львів став, після швейцарського Берна, другою європейською столицею шоколаду. Львовознавці розповідають, що у місті Лева шоколад їдять, п'ють, дарують, ним пишаються, насолоджуються, захоплюються, з ним фантазують, ідуть у гості, освідчуються у коханні, приймають серйозні життєві рішення. І тільки у Львові – найсолодшому місті України, шоколад називають особливо – «чоколяда». Львів'яни навіть вигадали власну вільноконвертовану валюту – хочеш комусь віддячити, кажеш: «З мене чоколяда».

Але шоколадом не тільки насолоджувалися, але його й досліджували. Швейцарські вчені опублікували сенсаційні дані про користь шоколаду: чорний шоколад в помірних дозах здатний запобігти серцево-судинним захворюванням. Близько 60 г шоколаду високої якості і з великим вмістом масла какао перешкоджають звуженню і затвердінню артерій. Шоколад покращує циркуляцію крові і знижує ймовірність утворення тромбів.

Грецькі медики також відзначили користь гіркого шоколаду стосовно серцево-судинної системи. На щорічній конференції Європейської асоціації кардіологів у 2004 році лікарі повідомили, що 100 г цих ласощів покращують роботу судин у дорослої людини протягом 3 годин.

Найбільш корисний чорний шоколад. Чим більше відсоток вмісту какао в шоколаді, тим більше він корисний для організму, тому молочний та білий шоколад тільки для задоволення, а чорний можна вживати для користі організму. Темні сорти шоколаду стимулюють викид ендорфінів ‒ гормонів щастя, які впливають на центр задоволення, покращують настрій і підтримують тонус організму.

Отже, можете сміливо відзначати Всесвітній день шоколаду, поїдаючи шоколад без шкоди для фігури – адже солодощі, вжиті у день, наповнений активним відпочинком, не несуть надлишку калорій, a лише покращують настрій. Смакуйте шоколад із задоволенням та будьте здорові!

Пропонуємо ознайомитися з літературою на дану тематику, яку ви можете отримати, звернувшись до Наукової бібліотеки:

  • Полякова, Т. В. Все в шоколаде [Текст] : повесть / Т. В. Полякова. ‒ М. : Эксмо, 2008. ‒ 320 с.
  • Кокс. Дело об отравленных шоколадках / Кокс, Агата Кристи, Эрл Биггерс. ‒ Киев : СВЕНАС, 1992.
  • Данилова, А. В. Шоколадный паж [Текст] : роман / А. В. Данилова. ‒ М. : Эксмо, 2002. ‒ 320 с.
  • Іващенко, В. Історія солодкого життя [Текст] : нариси з історії вир-ва солодощів у Харкові / В. Іващенко, О. Марченко, П. Джерелянський ; відп. ред. В. Єгорова ; за ред. А. А. Коваленко. ‒ Харків : Іріс, 2010. ‒ 240 с.
  • Шоколад лікує? // Харч. і перероб. пром-сть : наук.-виробн. журн. ‒ 2010. ‒ № 4. ‒ С. 31
  • Традиційне свято : "Свято шоколаду" у Львові // Харч. і перероб. пром-сть : наук.-виробн. журн. ‒ 2010. ‒ № 4. ‒ С. 31
  • Сокольский, И. "Как есть деликатес!" [Текст] : [история шоколада] / И. Сокольский // Наука и жизнь. ‒ М. : ООО "ИД Медиа-Пресса", 2010. ‒ № 1
  • Гук, П. Шоколад ‒ по евростандартам [Текст] / П. Гук // Хлеб. и кондит. бизнес : науч.-практ. журн. ‒ 2018. ‒ № 1. ‒ С. 5
  • Самый дорогой шоколад в мире [Текст] / А. С. Донець, В. Оболкіна // Хлеб. и кондит. бизнес : науч.-практ. журн. ‒ 2018. ‒ № 5. ‒ С. 6.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка