13 вересня - День пам’яті жертв фашизму

Це День пам’яті десятків мільйонів людей, які загинули в Другій світовій війні: мільйонів солдатів та ще більше – мирних жителів, які загинули внаслідок бомбардувань, у концтаборах, від хвороб та від голоду, який відзначається щорічно у другу неділю вересня.

Цей день був визначений у 1962 році. Вибір припав на вересень, так як на цей місяць припадають дві пов’язані з Другою світовою війною дати – її початок (1 вересня 1939 року) та її закінчення (2 вересня 1945 року).

Україна входить до числа країн, найбільш постраждалих від фашизму в роки Другої світової війни – як від воєнних дій, так і від військових злочинів. Прямі втрати населення складають понад 7 мільйонів осіб. Нацизм, немов страшна епідемія, пройшов усім світом, змітаючи за собою мільйони ні в чому не винних людей. Ця трагедія і зараз живе в пам’яті людей, яким вдалося пережити ті страшні роки геноциду, а так само їх нащадкам, які знають про ці жахливі події з розповідей їх попередників і засобів масової інформації.

Враховуючи воєнно-політичну ситуацію, коли Україна знову зазнає військового вторгнення і на Сході країни гинуть наші солдати, утвердження у суспільній свідомості ідеалів миру стає як ніколи актуальним.

Міжнародний день пам’яті в кожній країні, яка брала участь у Другій світовій війні, відзначається не тільки скасуванням розважальних заходів, урочистостей, що випадають на цю дату, але і відвідуванням пам’ятників, меморіалів, кладовищ (у багатьох країнах у цей день прийнято доглядати за безіменними, покинутими могилами).

Наукова бібліотека запрошує ознайомитися з літературою на дану тематику, яка є в її фондах:

  • Лановик, Б. Д. Історія України [Текст] : навч. посіб. / Б. Д. Лановик, Р. М. Матейко, З. М. Матисякевич ; за ред. Б. Д. Лановика. - 3-є вид., випp. - Київ : Знання, 2000. - 574 с.
  • Воронянський, О. В. Історія України [Текст] : навч. посіб. / О. В. Воронянський ; Харків. нац. техн. ун-т сіл. госп-ва ім. П. Василенка. - Харків : Паpус, 2005. - 543 с.
  • Світлична, В. В. Історія України [Текст] : навч. посіб. / В. В. Світлична ; за ред. Ю. М. Алєксєєва. - 2-ге вид., випр. і доп. - Київ : Каравела, 2002. - 302 с.
  • Мельников, Д. Е. Империя смерти [Текст] : апарат насилия в нацистской Германии 1933-1945 / Д. Е. Мельников, Л. Б. Черная. - М. : Политиздат, 1987. - 414 с.
  • Кузнецов А. Бабий Яр : роман-документ / Кузнецов А. - Киев : Рад.письменнык, 1991. - 352 с.
  • Бабий яр. К пятидесятилетию трагедии 29, 30 сентября 1941 года. [Текст] : историческая литература / сост. Ш. Спектор, сост. М. Кипнис. – Иерусалим : Библиотека-Алия, 1991. – 183 с.
  • Александров, В. На чужих берегах [Текст] = On Alien Shores : историческая лит-ра / В. Александров ; пер. с англ. А. Г. Грачева, авт. предисл., ред. Л. К. Шкаренков, ред. В. А. Батасова. - М. : Прогресс, 1987. - 232 с.
  • Безыменский, Л. А. Разгаданные загадки третьего рейха [Текст] : книга не только о прошлом 1933-1941 / Л. А. Безыменский. - М. : Новости, 1980. – 280 с.
  • Семиряга, М. И. Тюремная империя нацизма и ее крах [Текст] / М. И. Семиряга. - М. : Юрид. лит., 1991. - 384 с.

Більше інформації Ви можете знайти в електронному каталозі НБ

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка