14 жовтня ‒ Покрова Пресвятої Богородиці. День українського козацтва. День захисників та захисниць України

Щороку українці відзначають одне із важливіших церковних свят – Покрову Пресвятої Богородиці. На цю ж дату також припадають такі значущі для України свята, як День українського козацтва та День захисників і захисниць України. Усі ці свята дуже взаємопов'язані і виникали послідовно.

14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем». Це свято вважається одним із найбільш шанованих свят в Україні.
Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрови Богородиці з її іконою. Саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

Відомий український етнограф Олекса Воропай писав, що після зруйнування Катериною ІІ Запорозької Січі, козаки, ідучи за Дунай, несли з собою ікону Покрови Пресвятої Богородиці. Козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

Про козаків складено безліч творів, книжок і фільмів. Про козацький рід співається й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.

З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості указом Президента України від 14 жовтня 2014 року було встановлено свято ‒ День захисника України. 14 липня 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України» № 1643-ІХ, згідно з яким назва свята «День захисника України», яке щороку відзначається 14 жовтня, змінюється на «День захисників і захисниць України». Документ сприятиме гендерній збалансованій висвітленій ролі військовослужбовців у захисті нашої країни та належному вшануванню воїнів обох статей. Адже багато жінок нарівні з чоловіками беруть участь у захисті суверенітету й територіальної цілісності України.
У Збройних силах України служать 31 757 жінок, близько тисячі з них ‒ старші офіцери. Статус учасниці бойових дій за участь в АТО/ООС отримали 9 916 військовослужбовиць. Із 2014 року 166 військовослужбовиць нагороджені державними нагородами.

День захисників і захисниць України – день усіх героїв сьогодення, які хоробро боронять кордони України від зазіхань північного сусіда-агресора, та усіх тих, хто поклав своє життя на Сході країни в ім’я суверенності та єдності нашої держави.

З метою належного відзначення Дня захисників і захисниць України, самовідданості громадян, які присвятили своє життя служінню українському народу, напередодні свята по всій території України проходять численні заходи: зустрічі з військовослужбовцями, ветеранами війни та військової служби, суспільно-мистецькі акції, виставки тощо.

Шановні користувачі! Прийміть найщиріші вітання із Днем захисників та захисниць України, святом Покрови Пресвятої Богородиці та Днем Українського козацтва! В цей святковий день щиро бажаємо, аби Пресвята Богородиця оберігала усіх нас, Україну, берегла життя наших захисників та захисниць. Зичимо всім міцного козацького здоров’я, миру, невичерпної енергії, віри незламної волі до перемоги та патріотизму, який допоможе долати будь-які перешкоди!

Наукова бібліотека пропонує переглянути віртуальні виставки «Мужність і відвага крізь віки», «Війна, що торкнулася кожного: добірка книг про війну на Сході України» та вебліографічні огляди «Сторінки подвигу героїв війни на Сході України, родом з Харківщини» Частина 1, «Сторінки подвигу героїв війни на Сході України, родом з Харківщини» Частина 2 та книжкові експозиції «Україна – земля козацька!» (б. п. №1; пр. Московський, 45); «Козацтва славного звитяги» (чит. зал №2 вул. Мироносицька, 92). Експозиції містять видання, що розкривають сторінки історії героїчної боротьби захисників рідної землі від Козацької доби до наших днів, висвітлюють події новітньої історії та розповідають про сучасних героїв, які відстоюють свободу, честь, гідність нашої держави у зоні бойових дій на сході країни.

Усіх бажаючих запрошуємо взяти участь у вебквесті «Українське козацьке бароко» (чит. зал №3; вул. Алчевських, 44).

Більше інформації з нагоди свята можна знайти, звернувшись до Електронного каталогу Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка