15 липня – День українських миротворців

В Україні Міжнародний день миротворців встановлено відповідно до Указу Президента України № 374/2003 від 30 квітня 2003 року і відзначається щорічно 29 травня, а згідно з прийнятою 21 травня 2013 року Постановою Верховної Ради України № 1165 «Про встановлення Дня українських миротворців", українські миротворці мають всі підстави на своє власне професійне свято, яке відзначатиметься 15 липня.

Здобуття Україною незалежності зумовило необхідність формування та проведення власної зовнішньої політики, що сконцентрувалась на забезпеченні безпеки країни, активній двосторонній співпраці з більшістю інших держав, а також із провідними міжнародними та регіональними організаціями. З цього моменту розпочався процес законодавчого оформлення місця нашої держави на міжнародній арені і виокремлення пріоритетних напрямів, серед яких значне місце посідає миротворча діяльність.

Коли в цей день, у 1948 році, Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй заснувала першу місію з підтримки миру, мало хто із присутніх у залі Ради міг уявити, наскільки зміниться миротворча діяльність Організації Об’єднаних Націй.

Нинішні миротворчі операції Організації Об’єднаних Націй набувають все більш складного і багатопланового характеру і не обмежуються перевіркою дотримання режиму припинення вогню, а фактично вирішують завдання відбудови країн, які опинилися на межі краху, часто після конфліктів, що тривали десятиліттями.

Військовослужбовці у блакитних касках та їх цивільні колеги спільними зусиллями організовують вибори, беруть активну участь у реформуванні поліції і судової системи, займаються захистом прав людини, стверджують принципи рівності чоловіків і жінок, здійснюють розмінування і організовують добровільне роззброєння колишніх комбатантів і підтримують заходи із повернення біженців і переміщених осіб в їх рідні місця.

Ця безцінна робота пов’язана з ризиком. Сьогодні, у 18 операціях, керованих Департаментом операцій з підтримки миру, служать більше 72 000 військовослужбовців і 15 000 цивільних осіб, і, таким чином, Організація Об’єднаних Націй є найбільшою у світі багатосторонньою організацією, що вирішує завдання постконфліктної стабілізації.

Історія участі України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки бере свій початок з 1992 року. За цей час близько 45 тисяч військовослужбовців Збройних Сил взяли участь у більш ніж 27 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у різних регіонах планети, із яких 55 загинули.

Протягом зазначеного періоду військовослужбовці Збройних Сил України залучалися до виконання цілого спектру завдань. Наші миротворці виконували бойові завдання в країнах колишньої Югославії (Боснія і Герцеговина, Східна Славонія, Македонія, Сербія і Чорногорія, Хорватія), на Африканському континенті (Ангола, Сьєрра-Леоне, Судан, Ліберія та Кот-д’ Івуар) в країнах Близького і Середнього сходу (Ліван, Таджикистан, Кувейт, Ірак) та інших регіонах світу. Вони проводили заходи з роз'єднання конфліктуючих сторін, відновлювали дороги та інфраструктуру, проводили розмінування місцевості, здійснювали перевезення військ, персоналу місій та цивільних осіб, проводили заходи медичної евакуації, забезпечували безпеку при проведенні виборів в країнах. Участь Збройних Сил України в Міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки має ключове значення для нашої держави й розглядається як засіб зміцнення національної безпеки через створення стабільного зовнішньополітичного середовища і, водночас, є вагомим внеском України у зміцнення системи глобальної безпеки у світі.

Нині 284 військовослужбовці Збройних Сил України беруть участь у 6 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки під проводом ООН. І поки на земній кулі будуть виникати «гарячі точки», українські миротворці завжди готові почати свою місію по захисту людських життів.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка