15 травня – Міжнародний день захисту клімату

«Клімат – це те, що ми очікуємо, погода – те, що ми отримуємо.» Марк Твен

Щороку 15 травня в усьому світі відзначають Міжнародний день захисту клімату, мета якого – привернути увагу людства до проблеми його зміни. Започаткування цього свята стало відповіддю на заклик метеорологів захищати клімат як важливий ресурс, що впливає на добробут нинішніх і майбутніх поколінь. Організатори численних акцій в багатьох країнах прагнуть не просто повідомити громадськість про існування такої небезпеки, а й показати шляхи вирішення проблеми через дії кожного окремого жителя Землі.

Основною причиною кліматичних змін є використання викопного палива та неефективне споживання енергії, що виробляється. Парникові гази, що утворюються внаслідок діяльності людини, викликають посилення парникового ефекту. Надмірна кількість газів, які утворюються в результаті діяльності ТЕЦ, транспорту, сільського господарства, промисловості, а також лісових пожеж, утримують сонячне тепло у нижніх шарах атмосфери, не даючи йому повертатись до космосу.

Уперше явище підвищення концентрації парникових газів в атмосфері обговорювалося на світовому рівні в 1992 році – на Саміті Землі в Ріо-де-Жанейро. Представники понад 180 країн світу підписали Рамкову конвенцію ООН про зміну клімату. Ця угода визначила загальні принципи дій держав, спрямовані на стабілізацію парникових газів в атмосфері на тому рівні, який не загрожує кліматичній системі Землі глобальним антропогенним впливом.

Сьогодні можна зі впевненістю сказати, що значні кліматичні зміни вже відбуваються. Дослідження свідчать, що клімат України, протягом останніх десятиліть уже почав змінюватися (температура та деякі інші метеорологічні параметри відрізняються від значень кліматичної норми) і згідно результатів моделювання – для території України в майбутньому продовжуватиметься зростання температури повітря та відбуватиметься зміна кількості опадів протягом року. Це може призвести до зміщення кліматичних сезонів, зміни тривалості вегетаційного періоду, зменшення тривалості залягання стійкого снігового покриву, зміни водних ресурсів місцевого стоку.

До основних потенційних негативних наслідків зміни клімату, що можуть проявлятися у містах України належать: тепловий стрес; підтоплення; зменшення площ та порушення видового складу міських зелених зон; стихійні гідрометеорологічні явища; зменшення кількості та погіршення якості питної води; зростання кількості інфекційних захворювань та алергійних проявів; порушення нормального функціонування енергетичних систем міста. Це ключові наслідки кліматичних змін, що становлять серйозну загрозу для навколишнього середовища та здоров'я людей.

Про виклики, які збільшуватимуться з кожним роком через зміни клімату, міста повинні думати вже сьогодні. Кожен з нас на своєму рівні повинен вживати заходи з адаптації до змін клімату. Якщо ми не розпочнемо активно діяти, то вже незабаром наблизимося до тої межі, коли глобальну зміну клімату зупинити буде вже неможливо і наше життя у майбутньому буде під загрозою. Саме тому, ми повинні зміцнювати стійкість наших міст та адаптаційний потенціал до стихійних лих та природних катастроф, викликаних змінами клімату.

Наукова бібліотека нагадує, що Збереження клімату Землі залежить і від кожного жителя планети. Зробити свій внесок не так вже й складно. Для цього можна, наприклад, рідше користуватися автомобілем, використовувати в своїй квартирі енергозберігаючі джерела освітлення, брати участь у висадці дерев та захищати зелені насадження. Здавалося б, дрібниці ... Але ці «дрібниці», помножені на населення планети, набувають величезного значення.

Пропонуємо ознайомитися з літературою на дану тематику, яка є у фондах  Наукової бібліотеки:

  1. Мечник, Л. А. Природа України [Текст] / Л. А. Мечник, О. М. Волошин, І. І. Мечник. - Теpнопiль : Пiдpучники i посiбники, 1997. - 40 с.
  2. Заставний, Ф. Д. Фізична географія України [Текст] : підручник / Ф. Д. Заставний. - Київ : ФОРУМ, 2000. - 239 с.
  3. Берг, Л. С. Климат и жизнь [Текст] : рідкісна книга / Л. С. Берг. - 2-е изд., пеpеpаб. и доп. - М. : ОГИЗ, 1947.
  4. Варли, Кэрол. География [Текст] : энциклопедия / К. Варли, Л. Майлз ; пер. с англ. И. И. Викторовой. - М. : РОСМЭН, 1996. - 127 с.
  5. Бейдик, О. О. Географія [Текст] : посібник / О. О. Бейдик, М. М. Падун. - 2-е вид. - Київ : Либiдь, 1996. - 304 с.
  6. Сухарев, С. М. Основи екології та охорони довкілля [Текст] : навч. посіб. / С. М. Сухарев, С. Ю. Чундак, О. Ю. Сухарева ; Ужгород. нац. ун-т. – Київ : Центpнавч. л-pи, 2006. – 394 с.
  7. Екологія та природні багатства України [Текст] : презентаційно-іміджевий альманах. Вип. 1. – Київ : Новий друк, 2004. – 318 с. : фото.
  8. Енергозбереження [Текст] : посібник / О. В. Мельникова, А. В. Праховник, Даг Арне Хойстад [и др.]. –& Київ: КВІЦ, 2004. – 104 с.
  9. Енергозбереження в енергетиці й технологіях [Текст] : навч. посібник / В. В. Буличов [та ін.] ; Держ. вищ. навч. закл. «Укр. держ. хім.-технолог. ун-т». – Дніпро : ДВНЗ УДХТУ, 2019. – 183 с.

Більше можна дізнатися, звернувшись до Електронного каталогу НБ

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка