16 червня – народилася Марія Бурмака

Українська співачка, Народна артистка України, кандидат філологічних наук Марія Бурмака народилася 16 червня 1970 року в Харкові у сім’ї викладачів. Закінчила музичну школу за класом гітари. У 1987 році вступила на філологічний факультет Харківського університету. Ще у студентські роки почала писати пісні.

Перемога на фестивалі «Оберіг» у Луцьку 1989 року та на «Червоній руті» (друга премія) дала початок її музичній кар’єрі. Фірма «Кобза» випустила касету її пісень під назвою «Ой, не квітни, весно…».

Восени 1991 року Марія Бурмака записала на канадській фірмі «Євшан» свій перший компакт-диск «Марія» з композиціями у стилі нью-ейдж. Цього ж року співачка переїхала до Києва. Почала плідно співпрацювати з композитором й аранжувальником Миколою Павлівим.

У 1993 році Марія Бурмака перемогла у хіт-параді «12 мінус 2» на радіо «Промінь» (пісні «Лишається надія», «Єдиного слова заради», «Ходить сон» і «Я люблю твої кроки»). Восени 1994 року співачка презентувала свій другий компакт-диск – «Лишається надія».

Протягом 1990-х років Марія Бурмака працювала телеведучою на каналі «СТБ» («КіН», «Рейтинг», «Хто там», «Чайник») та УТ-1 («Створи себе»).

У 1997 році Марія Бурмака отримала звання Заслуженої артистки України. Протягом наступних років записала альбоми: «Знову люблю» (1997), «Із янголом на плечі» (2001), «МІА» (2002), ремікс-версія «I AM» (2003), «№ 9» (2004), «Ми йдемо! Найкраще» (2004).

Пісні М. Бурмаки набули популярності й за кордоном. Хіти «Хто я така є» і «Сонцем небом дощем» звучали на польських fm-радіостанціях. Проте, спроба видати збірку пісень польською мовою так і не була реалізована.

Протягом 2005 року Марія Бурмака записала кілька англомовних версій своїх пісень і зняла нові кліпи, дала благодійні концерти у Північній Америці. Була запрошена з лекцією до професорського клубу Колумбійського Університету (Нью-Йорк).

Співачка виступила на найбільшому українському фестивалі у США «Верховина» та фестивалі «Лемківська ватра» у Польщі. Взяла активну участь у соціальній акції «Не продавайся», благодійних акціях «ВІЛ/СНІД Альянсу» та «Мережі людей, що живуть з ВІЛ» (2006).

У 2007 році Марію Бурмаку нагороджено Орденом княгині Ольги III ступеня. 2008 року була членом журі літературної премії «Книга року Бі-Бі-Сі». У 2009 році – Марія Бурмака удостоєна почесного звання «Народна артистка України».

2010 року Марія Бурмака записала альбом «Don’t laugh at me/ Не смійся з мене» у рамках кампаніі Operation Respect спільно із Пітером Ярроу («Peter, Paul and Mary»). А у 2011 році спільний виступ на фестивалі Союзівка (Soyuzivka).

З травня 2011 – Марія Бурмака ведуча авторської рубрики «Музика Сніданку» на каналі «1+1». А з вересня 2011 – ведуча проекту «Музика для дорослих з Марією Бурмакою» на каналі ТВі.

Влітку і восени 2014 року в складі туру «Підтримаємо своїх» була з виступами в зоні АТО, у прифронтових містах і брала участь в концертах, зібрані кошти від яких були витрачені на потреби добровольчих батальйонів. Займається активною волонтерською та благодійною діяльністю.

У 2014 році випустила альбом «Тінь по воді». У тому ж році дала сольний благодійний концерт в Парижі, зібрані кошти були передані до фонду «Таблеточки» і взяла участь в українському фестивалі в Чикаго, зібрані кошти були перераховані в «Фонд допомоги героям».

В кінці 2014 увійшла в ТОП-100 найвпливовіших жінок України за версією журналу «Фокус».

2015 рік ознаменувався в житті співачки прем'єрами пісень «Танцюй», «Золотиста осінь»(пам'яті Миколи Мозгового), «Фрізбі», а також кліпом на композицію «Ти».

У травні 2016 співачка представила романтичний кліп на пісню «Якби ми». А вже у вересні того ж року в концерт-холі Caribbean club вона разом з групою Gypsy Lyre представила музичну програму «Нове та улюблене».

Наукова бібліотека пропонує переглянути ресурс Інтернет «Марія Бурмака»

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка