18 травня – день народження Вадима Михайловича Собка

Вадим Миколайович Собко – видатний український письменник, автор талановитих романів, п’єс про ратні подвиги і творчу працю українського народу. Твори його користуються широкою популярністю серед читачів не тільки в Україні, а й у інших країнах. Він віддав багато сил і снаги створенню образу нашого сучасника, людини праці.

Народився Вадим Миколайович Собко 18 травня 1912 року в Москві в сім’ї військового інженера. Після закінчення Луганської профтехшколи він працював на будівництві Харківського тракторного заводу. У 1939 році Вадим Михайович закінчує Київський державний університет. Почавши трудове життя на Донбасі, В. Собко пише вірші й нариси про героїку шахтарської праці. В 1931 році у видавництві «Український робітник» побачила світ перша книжка його нарисів про шахтарів «Прощай обушок!». Одна по одній виходять друком збірки: «Погляд вперед» (1932), «Торпеда» (1933), «Мій товариш» (1933), «Лінія» (1935), «Новели і балади» (1936) та поема «Мікрон» (1934).

Хоча поезія і дала імпульс пошукам письменника свого почерку в літературі, проте в майбутньому вона не стала головним жанром у його творчості, Вадим Собко невдовзі залишає поезію і пише повісті, романи, п’єси.

Визнання В. Собку принесли його нові прозові твори: повісті «Скеля Дельфін», «Край синього моря», роман «Любов», пригодницькі романи «Граніт», «Крейсер».

Почалась війна... Чотири важких роки Другої світової війни письменник провів на фронтах, серед воїнів, ділячи з ними гіркоту відступів і втрат, радість перемог. Працюючи в армійських газетах Вадим Михайлович  побував на Сталінградському, Кавказькому фронтах. У бою за Берлін був тяжко поранений. Після довгого лікування в госпіталі, В. М. Собко не поспішав додому. Він дивився на післявоєнний світ очима письменника. В уяві поставали образи майбутніх творів: роману «Далекий фронт», п’єси «За другим фронтом», роману «Рана моя – Берлін» і п’єси «Комендант Берліна». Три роки після перемоги він працює у газеті радянської військової адміністрації в Берліні – «Советское слово».

У роки війни В. Собко написав роман «Кров України» (1943), який становить першу частину трилогії «Шлях зорі». Згодом побачили світ інші частини трилогії – романи «Кавказ» (1946) і «Вогонь Сталінграда» (1947). «Шлях зорі» – значне явище в українській прозі. Це яскравий і разом з тим суворий літопис героїки нашого народу у кровопролитній війні проти німецько-фашистських загарбників. Трилогія написана з великою майстерністю і є одним з кращих творів української літератури.

У наступні роки вийшли романи «Запорука миру» (1950), «Біле полум’я» (1952), «Стадіон» (1954), «Звичайне життя» (1957), «Нам спокій тільки сниться» (1959), «Срібний корабель» (1961), «Макіївська затока» (1962), «Суворий друг» (1963), «Перші краплини дощу» (1968) та інші.

Роман В.Собка «Запорука миру» у 1951 році відзначений Державною премією ІІІ ступеня, повісті «Комсомольські ночі» удостоєні премії ім. О. Бойченка. В 1974 році вийшов новий твір «Лихобор» – про сучасне життя робітничого класу, удостоєний Державної премії Української РСР ім. Т. Г. Шевченка.

Помер 12 вересня 1981 року. Похований в Києві на байковому цвинтарі.

Наукова бібліотека також пропонує ознайомитися з літературою на дану тематику, яку ви можете отримати за бажанням після карантину:

  • Собко, В. М. Твори [Текст] : в 6-ти т. т.1 / В. М. Собко . – Київ : Дніпро, 1979. – 592 с. . 
  • Собко, В. М. Мадонна [Текст] : роман / В. М. Собко. – Київ : Рад. письменник, 1981. – 213 с
  • Собко, В. М. Почесний легіон. Матвіївська затока [Текст] : романи / В. М. Собко . – Київ : Дніпро, 1973. – 607 с.
  • Собко, В. М.  Зоряні крила [Текст] : пригод. роман / В. М. Собко. – Київ : Молодь, 1953. – 353 с.
  • Собко, В. М.  Усміхнені повісті [Текст] / В. М. Собко. – Київ : Рад. письменник, 1979. – 279 с
  • Собко, В. М.   Нагольний кряж [Текст] : роман / В. М. Собко. – Київ : Дніпро, 1975. – 215 с.
  • Собко, В. М.    Друга зустріч [Текст] : романи / В. М. Собко. – Київ : Рад. письменник, 1977. – 517 с.
  • Собко, В. М. Справа прокурора Малахова. Максим Шайтан. Червона лінія. Київський зошит. Украдена база [Текст] : п'єси / В. М. Собко. – Київ : Дніпро, 1969. – 296 с.
  • Собко, В. М. Срібний корабель [Текст] : роман / В. М. Собко. – Київ : Худож. літ., 1961. – 287 с.  

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка