18 травня - День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу — день пам'яті в Україні, що відзначається щорічно 18 травня, у річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року.
Депортація татар у 1944 році стала однією з найбільш швидко проведених в історії: вона тривала аж два дні.
Почалося все рано вранці 18 травня 1944 року і завершилося о 16:00 20 травня 1944 року під контролем понад 32 тис. осіб військ НКВС. Татарам відводили до півгодини на збори, після чого на вантажівках їх відправляли до залізничних станцій, а звідти ешелонами на схід. Вагони були товарними, переобладнаними для перевезення людей: там були "пічка-буржуйка" і нари. Усього таких ешелонів було відправлено 70.
Офіційно татарам дозволяли взяти із собою до 500 кг багажу, але реально вдавалося забрати набагато менше, іноді – взагалі нічого. У перші роки після депортації загинули, за різними оцінками, від 20 до 46% депортованих.
Депортація становила катастрофічні наслідки для кримськотатарського народу в місцях заслання. За попередніми підрахунками, за рік до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тисяч татар.
У 1989 році депортація була визнана Верховною Радою СРСР незаконною і злочинною. А 12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію з Криму у 1944 році геноцидом кримських татар і проголосила 18 травня Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка