18 травня – Міжнародний день музеїв

Музеї – це ті місця, де можна зустрітися з минулим, побачити сьогодення та зазирнути в майбутнє. Саме тут ми знайомимося із важливими історичними подіями і постатями, дізнаємося більше про свій край, свій народ, гортаємо важливі сторінки історії.

Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 році на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums – Міжнародна рада музеїв), а з 1978 року став відзначатися більш ніж в 150 країнах.

ICOM щороку обирає для Міжнародного дня музеїв тему, яка знаходиться в центрі уваги суспільства. Тема 2020 року – «Музеї задля рівності: розмаїття та інклюзія»

Кожна держава має свої культурні корені, зібрані в музеях і виставкових залах, які дозволяють всім охочим долучитися до світу прекрасного і вдихнути на повні груди повітря, просочене духом часу. Україна володіє безцінними музейними колекціями – археологічними, історичними й художніми. Для України цей день виходить далеко за межі професійного свята й має загальнонаціональне значення, адже здатність зберігати та збільшувати свою культурну спадщину свідчить про зрілість і духовний розвиток нації. У цей день музеї відчиняють свої двері для усіх бажаючих безкоштовно подивитися експозиції, послухати  тематичні екскурсії чи лекції. Однією зі складових свята є «Ніч в музеї» – міжнародна акція, яка дозволяє оглянути музейні експозиції та взяти участь у різноманітних заходах вночі. Основна мета акції – показати ресурси, можливості та потенціал сучасних музеїв, залучити до музеїв молодь.

Сьогодні, у Міжнародний день музеїв, у зв’язку з карантином українці, на жаль, не потраплять до музейних установ, окрім тих що просто неба. Та на допомогу завжди може прийти віртуальний ресурс! Тому залишайтеся вдома та долучайтеся до високого мистецтва онлайн!

Наукова бібліотека пропонує Вам переглянути: віртуальну виставку однієї книги «Сто великих музеїв світу», вебліографічний огляд «Музеї України – скарбниці культурної спадщини», інформаційний шорт-лист «Світ мистецтва і краси», віртуальні подорожі «Незвичайні, креативні та нестандартні музеї України», «Незвичайні музеї Харкова» та ресурси Інтернет "Музеї онлайн - Україна Incognita" , "Віртуальний тур українськими музеями просто неба"

 

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка