19 вересня ‒ День винахідника і раціоналізатора України

У третю суботу вересня на Україні відзначається День винахідника і раціоналізатора, який був заснований в 1994 році. Це свято було встановлено для підтримки всіх раціоналізаторів та винахідників нашої країни.

Неможливо навіть уявити собі наш світ без винаходів. На що б було схоже наше життя, якби не наполеглива праця винахідників? Саме завдяки кращим ідеям відбуваються великі звершення і зміни в нашому житті.

Винахідницьку і раціоналізаторську діяльність в Україні регулює Український інститут промислової власності ‒ Укрпатент. На сьогодні Укрпатентом було зареєстроване близько мільйона патентів на винаходи, а також близько десяти тисяч патентів на корисні моделі.

У нашій країні діє Закон, який охороняє право на винахід. Згідно з ним винахід є результатом інтелектуальної діяльності винахідника, абсолютно в будь-якій технології. Звідси випливає, що право володіння авторством винаходу належить людині, яка створила його, і це правило суворо захищається Конституцією України. Але якщо винахід створений в результаті виконання службових обов`язків, то і право на здобуття патенту на такий службовий винахід (корисну модель) має працедавець винахідника.

Щиро вітаємо науковців нашого університету – творців інтелектуальної власності, які присвячують своє життя невпинному пошуку нового та прогресивного, а також всіх, хто сприяє винахідницькій діяльності! Бажаємо міцного здоров'я, щастя, невичерпної життєвої енергії, нових ідей та творчого натхнення!

Наукова бібліотека пропонує Вам віртуальну виставку «Історія розвитку сільськогосподарської техніки»

Більше інформації Ви можете знайти в електронному каталозі НБ та Репозитарії ХНТУСГ  (розділ «Архів охоронних документів ХНТУСГ»)

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка