20 травня – заснована Державна премія імені Т. Г Шевченка

Республіканська премія імені Т. Г. Шевченка заснована з 20 травня 1961 року Постановою Ради Міністрів УРСР. Згідно цієї Постанови було встановлено нагороджувати видатних митців за високоідейні й високохудожні твори та роботи у галузі літератури, образотворчого мистецтва, музики, театрального мистецтва та кінематографії.

Нагорода лауреатів Шевченківської премії відбулася вперше 9 березня 1962 року. Першими Диплом та Почесний знак лауреата отримали Павло Тичина, Олесь Гончар в галузі літератури i Платон Майборода в галузі музики.

У 1969 році премія стала державною, а в 1997 році  –  отримала статус національної. Присудження Національної премії провадиться Указом Президента України щорічно. А 16 березня 2000 року, відповідно до прийнятого Закону України «Про державні нагороди України», Національна премія України імені Тараса Шевченка була віднесена до державних нагород України і присуджується авторові чи виконавцеві один раз за життя.

Особам, удостоєним Національної премії, присвоюється звання лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка і вручається Диплом та Почесний знак лауреата.  Лауреатам Національної премії Комітетом виплачується грошова частина, розмір якої визначається кожного року Президентом України.

Цікаві факти: 2012 року вперше за багато років на Шевченківську премію подана дитяча література. Одним із лауреатів 2012 року став Володимир Рутківський за історичну трилогію для дітей «Джури» (2007-2010 рр., «Джури козака Швайки», «Джури-характерники», «Джури і підводний човен», видавництво «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га»); 2013 року було визначено лише три лауреати – у номінаціях «Література», «Народне і декоративно-прикладне мистецтво» та «Театральне мистецтво».

Премії в інших номінаціях: «Літературознавство та мистецтвознавство», «Публіцистика і журналістика», «Кінематографія», «Музичне мистецтво», «Концертно-виконавське мистецтво» та «Образотворче мистецтво» не були присуджені.

Список лауреатів Шевченківської премії (1962-2019 рр.)

Указ Презедента України №72/2020 про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка