21 березня ‒ Всесвітній день поезії

«Поезія – це завжди неповторність,
Якийсь безсмертний дотик до душі.» Л. Костенко

Поезія – це музика душі, найдавніший духовний скарб людства. Вона втамовує душевну спрагу, пробуджує в людині радість життя, любов до краси, входить в наше життя з дитинства і залишається з нами до кінця. Кожний знаходить в ній щось своє, близьке і зрозуміле.

Згідно резолюції 30-ї сесії ЮНЕСКО, яка проходила в 1999 році в Парижі, було прийнято рішення щорічно відзначати 21 березня Всесвітній день поезії (World Poetry Day).

У рамках святкування було запропоновано популяризувати поезію як один із видів мистецтва, що дає змогу всьому суспільству знайти і затвердити свою самобутність; формувати у ЗМІ та на різноманітних заходах належний образ поезії, з тим щоб подолати уявлення про неї як про щось застаріле. Мистецтво поетичного слова допомагає формувати і збагачувати внутрішній світ людини, позитивно впливає на її свідомість та підсвідомість, розвиває інтелект, творчі здібності, естетичний смак. Зокрема, це стосується молоді, яка за допомогою поезії зможе відкрити для себе основоположні цінності життя.

В українському календарі Всесвітній день поезії вперше з’явилося у 2004 році і відзначають його на державному рівні. У літературних музеях проходять лекції, що піднімають тему поетичної спадщини і сучасних ідей. Поети об’єднуються, влаштовують літературні вечори, декламують вірші на вулицях міст і з гордістю заявляють про себе. У бібліотеках проводять презентації літературних новинок. У засобах масової інформації публікують вірші найбільш талановитих майстрів художнього слова. На весь світ і різними мовами звучать пророчі слова Тараса Шевченка, сильна жіноча поезія Лесі Українки, могутнє слово Івана Франка, чарівна поезія Ліни Костенко, ліричні сонети Вільяма Шекспіра та Франческо Петрарки, вірші Марини Цвєтаєвої, Анни Ахматової, Василя Симоненко, Василя Стуса, Бориса Олійника, Павла Тичини вражають своєю романтичною схвильованістю та щедрістю почуттів, тонкою, проникливою лірикою тощо. Ці імена входять в наше життя з дитинства і залишаться з нами назавжди. Поезія... Вона і втішить, і пригорне, і приголубить, і проникне в таємниці людської душі... Кожний знаходить в них щось своє, близьке і зрозуміле.

Наукова бібліотека пропонує переглянути випуски віртуального альманаху "Поетична Україна": Випуск 1Випуск 2Випуск 3

Пропонуємо ознайомитися з творами на дану тематику, які ви можете отримати, звернувшись до Наукової бібліотеки:

  • Собко, Л. В. Родом из детства [Текст] : стихи, сказки / Л. В. Собко. – Харьков : СПДФЛ Мосякин В.Н. , 2010. – 190 с.
  • Собко, Л. В. Незабудки моей души [Текст] : стихи / Л. В. Собко. – Харьков : СПДФЛ Мосякин В.Н., 2010. – 176 с.
  • Собко, Л. В. От избытка сердца говорят уста [Текст] : стихи / Л. Собко. – Харьков : СПДФЛ Мосякин В.Н., 2010. – 144 с.
  • Українка, Л. (Косач Лариса). На крилах пісень : поезії / Л. Українка. – Київ : Веселка, 1994. – 128 с.
  • Українка, Л. Поезії. Поеми [Текст] / Л. Українка. – Київ : Днiпpо, 1989. – 502 с.
  • Франко, І. Я. Поезії [Текст] / І. Я. Франко ; упоряд. та приміт. О. І. Кисельова. – Київ : Худож. літ., 1956. – 584 с.
  • Аполлінер, Г. Поезії / Гійом Аполлінер ; Пер.зфр. – Київ : Днiпpо, 1984. – 225 с.
  • Пастернак, Б. Поезії [Текст] / Б. Пастернак. – Київ :Днiпpо, 1990. – 180 с.
  • Мацуо Б. Поезії [Текст] / Мацуо Басьо ; пер. з япон., авт. вст. ст., авт. приміт. В. О. Панченко. – Київ : Веселка, 2016. – 310 с.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

 

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка