21 червня - День батька

«Один батько важить більше, ніж сто вчителів» Джордж Герберт (американський філософ).

З незапам’ятних часів у нашого народу чоловіка по-особливому шанують і поважають, бо це – батько, господар, воїн. Головою родини був батько. Його слово було вагомим і авторитетним. Він повинен навчити своїх дітей, особливо  синів, різних ремесел. Адже з того як вихована дитина, що вона вміє і знає, можна судити про її батьків. Приклад батька у сім`ї має особливе значення.

В Україні День батька є офіційним святом, яке щорічно відзначається в третю неділю червня. Відповідний Указ Президента України №274/2019, «З метою створення сприятливих умов для зміцнення інституту сім'ї як основи суспільства і визнання на державному рівні ролі батька у вихованні дітей», було підписано 18 травня 2019 року.

Свято було започатковано у 1910 році в Сполучених Штатах Америки. Іні­ціатором проведення цього свята називають місіс Сонору Смарт Додд з міста Спокан штату Вашингтон. Вона хотіла висловити вдячність своєму батькові, а в його особі − усім дбайливим батькам Америки, які беруть участь у вихованні дітей. Батько засновниці свята, ветеран громадянської війни Вільям Смарт, сам виховав своїх дітей після того, як його дружина померла, народивши шосту дитину.

Національним святом цей день став для американців у 1966 році, коли президент США Ліндон Джонсон оголосив третю неділю червня святом. У цей день прийнято дітям обов'язково відвідувати своїх батьків, яка б відстань не розділяла їх. Також американці на День Батька чіпляють на одяг квітку: червону − якщо батько живий, і білу − якщо він помер.

З часом і інші країни, де декларується повага до сімейних цінностей, почали відзначати цей день, вшановуючи чоловіка-батька. Незважаючи на розбіжності в датах святкування, суть Дня батька повсюди залишається незмінною. Більшість країн і в тому числі США святкують день батька в третю неділю червня. День батька в Грузії, Італії, Іспанії відзначають у березні, у Німеччині – у першу неділю червня, в Литві – у другу неділю червня, в Польщі – у серпні, а у Бразилії та Австралії – у вересні.

Батьківщина від слово – Батько, вона у нас одна, як і батько – один. Батько назавжди залишає відбиток у дитячому серці, тож нехай той відбиток буде добрим!

Наукова бібліотека в цей День приєднується до привітань і поздоровлень, що лунають на адресу кожного батька! Бажаємо їм бути зі своїми родинами якомога довше! Давайте не пошкодуємо сказати добре слово батькові, ніжно обняти маму і запропонувати їм свою допомогу!

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка