21 червня - День літнього сонцестояння

День літнього сонцестояння − це важлива астрономічна і географічна подія, що відбувається в Сонячній системі.

Хоча літнє сонцестояння в деякому сенсі і знаменує початок літа, це не є самий спекотний час у році, а наша Земля не єдина планета, на якій відбувається це, вельми цікаве явище. Наприклад, на Урані, кожен період літнього сонцестояння триває приблизно протягом 42-х років, а сонцестояння на Марсі відбувається відразу через кілька днів після того, як в червні це сталося на Землі.

Цього дня наша планета, здійснюючи рух навколо сонця і обертаючись навколо уявної осі, в черговий раз займає по відношенню до сонця таке положення, коли сонячне проміння в північній півкулі прямовисно «падає» на північний тропік і висвітлює дно найглибших колодязів. Цей день знаменує початок літа в північній півкулі Землі і початок зими в південній півкулі.

Літнє сонцестояння, або «сонцеворот», означає пік тривалості світлого часу доби. У цей день настає астрономічне літо – світлові дні стануть поступово скорочуватися, а ночі – ставати все довшими.

Багато років тому день літнього сонцестояння мав величезне значення для наших предків, які підпорядковувалися природним циклам. У часи язичників сонце мало божественну владу над усім живим, а літнє сонцестояння означало найвищий розквіт всіх сил природи. 

На думку фахівців, на сонцеворот дуже сильно реагує і природа. До цього дня, як правило, всі рослини намагаються досягти максимуму в зростанні, а після літнього сонцестояння вже користуються накопиченими силами.

Протягом тисячоліть цей день наділявся містичним і святковим значенням.

На день літнього сонцестояння в Україні влаштовують  народні святкові гуляння. Цього дня  молодь стрибає через багаття, співає пісень, танцює і веселиться. Це свято втілює достаток, родючість, щастя, життєрадісність.

Народи Європи також організовують масові гуляння,  проводять різноманітні містичні обряди. Особливо активно день літнього сонцестояння шанують у Великобританії. Щороку тисячі паломників збираються біля знаменитої стародавньої пам'ятки − мегалітичного комплексу Стоунхендж, щоб зустріти світанок. Люди підіймають руки до Сонця, медитують, займаються йогою, обіймаються, танцюють та співають, а також надягають різноманітні костюми. Навіть у столиці Лондоні традиційно в цей день багато людей намагаються зустріти світанок. У шотландців своя традиція, пов'язана з Днем літнього сонцестояння. Вони котять із гори обвиті соломою та запалені колеса. Часто при цьому проводяться і ворожіння.

У деяких країнах, наприклад, у Фінляндії та Швеції, день літнього сонцестояння − є вихідним днем і національним святом.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка