21 червня – Міжнародний День Йоги

Слово «йога» походить із санскриту (прадавня мова Індії) і означає «з’єднання або зв’язок», символізує єдність тіла і свідомості, це древня фізична, психічна та духовна практика.

Традиція йоги виникла в Індії, саме там співтовариство любителів і професіоналів відзначило перший Міжнародний День Йоги. Учасниками одночасної та наймасовішої першої йога-сесії стали 35 тисяч осіб. Ця йога-сесія увійшла до книги рекордів Гіннеса.

Засновником течії вважають індійського філософа Патанджалі (2 століття до н. е). Патанджалі зміг описати способи контролю розуму, досягнення гармонії, певних станів. Йога вчить керувати власним тілом, почуттями, поведінкою, а медитація підвищує настрій, знімає стреси. Для більшості людей йога стала найкращим способом розслабитись, знайти гармонію із собою та тримати тіло і розум у прекрасній формі. Ця надзвичайно дієва східна система стала частиною сучасного стилю життя в «швидкому» західному світі. Благотворний вплив практик йоги на організм людини довів вчений Дітріх Еберт. В Армії США замість ранкової зарядки дозволяють виконувати асани йоги.

Найпоширеніша в Європі хатха-йога. Цей вид йоги передбачає досягнення єдності тіла, розуму й духу через фізичні вправи.

У 2014 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 21 червня Міжнародним днем йоги, а з 2015 року Міжнародний день йоги відзначають щорічно.

«Проголосивши 21 червня як Міжнародний день Йоги, Генеральна Асамблея визнала величезні переваги цієї позитивної практики та її невід'ємною сумісності з принципами та цінностями Організації Об'єднаних Націй» − Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Пан Гі Мун (2014 рік).

В Україні Міжнародний день йоги проходить за підтримки Посольства Індії в Україні. Святкування Дня йоги «по-українськи» набуло дійсно грандіозних масштабів. Йога стала надзвичайно популярною в Україні, оскільки є корисною для здоров'я, адже заняття йогою знижує артеріальний тиск, сприяє схудненню, знижує стрес, врегульовує метаболізм, підвищує гнучкість, покращує сон та підвищує імунітет. А ще заспокоює розум, допомагає відновитися після перенесеної травми та знайти внутрішній спокій.

У цей день по країні протягом усього місяця проходять відкриті заняття з йоги, дихальних практик, медитацій, а також лекції, майстер-класи та концерти, організовують семінари, форуми, конференції, просвітницькі лекції.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка