21 ЛЮТОГО – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ

Мова – духовний скарб нації, де закодовано багатовіковий досвід, здобутки культури, духовна самобутність. Мова – це невід'ємна частка Батьківщини. Мова – це найкращий засіб спілкування, засіб художнього зображення навколишнього світу. Мова – це історія народу.

21 лютого 2002 року Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови в Україні.

 З метою захисту мов і задоволення мовних інтересів національних меншин Рада Європи розробила та прийняла Європейську хартію регіональних мов або мов національних меншин, ратифіковану Верховною Радою України 15 травня 2003 року.

За даними ЮНЕСКО, у світі існує близько 6000 мов. Приблизно половина з них – під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється у випадку, коли мову перестають вживати та вивчати більше 30% її носіїв. Лише в Європі небезпека загрожує 30 мовам, а 13 із них перебувають на межі зникнення.

В Україні живе понад 130 національних меншин – носіїв 79 мов. Згідно зі ст.10 Конституції України державною мовою в Україні є українська мова. Українською мовою розмовляють у світу близько 45 млн. чоловік. Це забезпечує українській мові 26 місце серед 6 тисяч мов за поширеністю в світі. Поза межами держави українську мову можна почути в Канаді, Великобританії, Мексиці, Німеччині, Аргентині, Парагваї, Венесуелі, Греції, Китаї (близько 40 країн світу). На Міжнародному лінгвістичному конгресі українську мову визнано однією з наймилозвучніших мов світу. Мова – це характер народу, його національні звичаї, бездонна криниця мудрості народної.

Тож любіть свою мову та оберігайте її! Адже мова – це свого роду душа народу: немає мови – немає народу.

З нагоди цієї дати Наукова бібліотека пропонує Вам переглянути віртуальну виставку «Як річка з роду і до роду, так мова з’єднує народ», відеоогляд «Скарбниця слів» та віртуальний огляд «Вивчай українську легко». 

 

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка