21 травня – Всеукраїнський День вишиванки

День вишиванки – всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного і відзначається у третій четвер травня. Незважаючи на свій відносно молодий вік, свято вже придбало широку популярність і стало традиційним.

Всеукраїнську акцію «День української вишиванки» було започатковано в 2007 році студенткою факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесею Воронюк. Вона зауважила, що студенти досить часто одягають вишиванки на пари. І одного разу, спілкуючись на перерві з колегою Ігорем Житарюком, який також був у вишиванці, запропонувала одногрупникам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу.

Історія народної вишивки в Україні іде коренями в глибину століть. Виши́ванка, або вишива́нка – теперішня назва традиційної української виши́ваної (ви́шитої) чоловічої та жіночої сорочки, а також її сучасних зразків, які в українській культурі починаючи з XX століття носяться окремо, разом з європейським костюмом, як святковий, патріотичний та культовий одяг. Вишита сорочка – це оберіг, тому що в ній закладена енергія вишивальниці, яка бажає добра тій людині, хто буде носити цю сорочку, символ здоров'я, краси, щасливої долі і родової пам'яті! Нехай цей день принесе тільки позитив і гарний настрій!

День Вишиванки 2020 присвячується українській родині та родоводу. Наукова бібліотека пропонує присвятити цей день у карантинний період дослідженню власного роду. Формування дерева роду – не тільки захоплива справа, це – вкрай важлива складова повернення історичної пам’яті цілого народу. Розпитайте у старших родичів про своїх пра-пра предків, звідки вони родом, ким були і які насправді мали прізвища. Ви відкриєте для себе багато несподіваних фактів про примусові переселення, участь у визвольній боротьбі, репресіях, втратах родини під час голодоморів. Разом з тим, ви відшукаєте у своїх родоводах і видатних науковців, лікарів, митців, військових – родичів, які насправді були героями свого часу.

Цьогорічний День вишиванки, який традиційно в Україні відзначають 21 травня, припадає ще на період карантину. Тому відзначити так урочисто це свято ми не зможемо. Однак, Наукова бібліотека пропонує творчу альтернативу – віртуальний флешмоб до Дня вишиванки під гаслом «Вишиванка – твій генетичний код!», під час якого продемонструвати красу своєї вишиваної сорочки і навіть захисної маски (якщо вона має вишивку), без якої не обійтись сьогодні, зможе кожен охочий! Сфотографуйте себе, родину, своїх дітей (як дорослих так і маленьких) у вишиванках (як вдома так і на святах, на фоні улюблених місць рідного Харкова), творчі роботи вишиті особисто і ті, що отримали в спадок чи подарунок і викладайте світлини з хештегом #День_вишиванки, #флешмоб_День_вишиванки, #вишиванка_ХНТУСГ на сторінці НБ у соціальній мережі Facebook. Долучайтеся до участі у флешмобі! Нехай цей день принесе тільки позитив і гарний настрій!

Наукова бібліотека також пропонує ознайомитися з літературою на дану тематику, яку ви можете отримати за бажанням після карантину:

  •  Воропай,  О.  Звичаї нашого народу [Текст] : етногр. нарис / О. Воропай. – Харків : Фоліо, 2007. – 508 с.
  • Культура і побут населення України [Текст] : навч. посібник / В. І. Наулко [та ін.] ; гол. ред. С. В. Головко ; ред. Ю. Г. Медюк. – 2-е вид., доп. та перероб. – Київ : Либiдь, 1993. – 286 с.
  • Ковальчук, О. П. Українське народознавство [Текст] : кн. для вчителя / О. В. Ковальчук. Киiв : Освiта, 1994. – 176 с.
  • Левчук, В. Л.    Червоними і чорними нитками [Текст] / В. Л. Левчук. – Київ : Реклама, 1986. – 64 с.
  • Матейко, К.    Український народний одяг [Текст] : етнографіч. словник / К. Матейко. – Київ : Наук. думка, 1996. – 194 с.
  •  Скарбниця народної мудрості [Текст] : свята, традиції, прислів'я, приказки / авт.-уклад. О. В. Лаврик. – Харків : Аргумент Принт, 2012. – 256 с.
  • Українська минувшина [Текст] : іл. етногр. довід. / А. П. Пономарьов [та ін.] ; гол. ред. С. Головко ; ред. Ю. Медюк. – Київ : Либiдь, 1993. – 256 с. 
  • Українське народознавство [Текст] : навч. посібник / за ред. С. П. Павлюка, Г. Й. Горинь, Р. Ф. Кирчіва. – Львiв : Фенiкс, 1997. – 608 с.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка