21 вересня ‒ Міжнародний день миру. День миру в Україні

«Яким не було б наше сьогодні, мир – це наше завтра.» В. Гюго

У сучасному світі мир – найбільша цінність та мрія. Адже нестабільність, страх та насилля – не просто лякають та знищують, а й не сприяють розвиткові країн, держав, народів.

21 вересня в усьому світі відзначають Міжнародний день миру. У 1981 році Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією A/RES/36/67 проголосила Міжнародний день миру (International Day of Peace) і встановила його святкування на третій вівторок вересня. Починаючи з 2002 року, відповідно до резолюції A/RES/55/282, Міжнародний день миру відзначається щорічно 21 вересня як день загального припинення вогню і відмови від насильства. Основні принципи, якими керувалася ООН, заснувавши День миру – захищати його ідеали, зміцнювати дружні відносини між державами, спільними зусиллями працювати для досягнення миру в усьому світі.

У якості емблеми до Міжнародного дня миру, використовують зображення білого голуба з оливковою гілкою. Її творцем є Пабло Пікассо. Вперше цей символ був представлений на Всесвітньому конгресі прихильників миру, що проходив у Парижі в 1949 році. Зображення виконано за мотивами біблійної легенди про те, що Господь в знак примирення після Великого Потопу надіслав в Ноїв ковчег голубку з гілочкою оливи.

В Україні День миру відзначають з 2002 року, згідно з Президентським Указом від 5 лютого 2002 року. Таким чином Україна підтримує рішення Генеральної Асамблеї ООН і підтверджує відданість країни ідеалам миру. Сьогодні мир в Україні не є абстрактним бажанням, це усвідомлена мета, адже за мирне існування, за право жити у власній державі триває боротьба на сході країни. І найвищу цінність миру, який є запорукою щасливого життя, сьогодні відчула кожна українська родина. Мир не означає програти війну, мир – це щоденна праця кожного громадянина задля вдосконалення, розвитку і заможного майбутнього.

Щорічно в усьому світі в цей день проходять різноманітні заходи з метою привернути увагу до масштабної роботи в підтримку миру, а також задля того, аби поширити інформацію серед окремих осіб, громад та суспільств для глибшого розуміння проблем, які перешкоджають мирному співіснуванню.

Однією з невід’ємних акцій Дня миру, починаючи з 1986 року, є символічна Хода Миру, ініціатором якої став індійський філософ-миротворець Шрі Чінмой. Невід'ємною частиною урочистостей є символічний передзвін Дзвону миру та хвилина мовчання в пам'ять про тих, хто загинув у військових конфліктах. Дзвін був відлитий з монет, які зібрали діти з 60 країн світу, з написом на ньому: «Нехай буде мир в усьому світі».

Мир, спокій і єдність – це ті речі, до яких прагне будь-яке цивілізоване суспільство. Припинити військові дії хоча б на добу – саме з таким закликом у цей день до всіх країн світу звертається ООН.

Наукова бібліотека бажає усім нам мирного неба над головою!

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка