22 червня - День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні

Щороку 22 червня український народ вшановує світлу пам'ять мільйонів людей, життя яких обірвала Друга світова війна. Горем і болем вона увірвалась в кожну українську домівку, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю, забрала життя кожного п'ятого українця.

Друга світова війна (01.09.1939 – 02.09.1945) – найкривавіший глобальний конфлікт, у ході якого загинуло, за різними оцінками, від 50 до 85 мільйонів людей. Саме як страшну трагедію її пам'ятають і згадують в усьому світі.

22 червня вшановується світла пам'ять мільйонів українців − жертв Другої світової війни.  Більшість із них загинули і померли від поранень, хвороб, були засуджені до розстрілу (за донесеннями військ, лікувальних установ, військових трибуналів), а також потрапили у полон і зникли безвісти. Жертвами нацистських загарбників ставали не тільки військовики, а й ті, хто жодних загроз не становив: жінки, діти, хворі та люди літнього віку. Щороку в цей день ми згадуємо про тих, хто так і не повернувся з цієї війни. Про тих, хто кров'ю і потом відстоював нашу перемогу. Про тих, хто першим прийняв на себе страшний удар і про тих, чиї життя були покалічені і зруйновані іншими людьми. Людьми, схожими на нас. З тими ж бажаннями, з тією ж жагою до життя. Людьми із сім’ями, у багатьох з яких теж були діти, і, можливо, навіть онуки. І, напевно, вони теж хотіли жити в мирі та злагоді…

Для того, щоб ушанувати пам'ять усіх полеглих синів і дочок українського народу під час Другої світової війни, у 2000 році, Указом Президента України № 1245/2000 від 17 листопада 2000 року, було встановлено День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні. Також Верховна рада запровадила всеукраїнську хвилину мовчання у цей день. Відповідну постанову "Про запровадження в Україні особливої церемонії – проведення 22 червня кожного року Хвилини пам'яті по загиблих у роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр." було ухвалено на засіданні 20 травня 2011 року. Згідно з документом, Кабміну доручено забезпечувати 22 червня кожного року приспущення державного прапору України із чорними стрічками на будинках та спорудах органів та установ державної влади. Окрім того, 22 червня кожного року Держкомітет телебачення і радіомовлення має забезпечувати обмеження трансляції розважальних програм радіо і телебачення, а також о 10.00 переривати трансляцію передач, ушановуючи пам'ять загиблих у війні.

Наш священний обов'язок – навіки зберегти пам'ять про тих, хто відстояв перемогу в цій жахливій війні, тих, хто став жертвою смертельних жорен нацизму. Життєписи цих людей – уроки істинної мужності та патріотизму для сучасників. Друга світова війна забрала життя багатьох мільйонів людей і змінила безліч людських доль. Це трагічна сторінка в історії людства. Напевно, саме тому, перший день її початку назавжди залишився в пам'яті очевидців і досі не дає спокою нікому.

Сьогодні, потерпаючи від кривавої військової агресії на сході країни, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. Кращі сини і доньки українського народу знову, зі зброєю в руках, захищають наші кордони, нашу свободу, наш власний демократичний вибір.

Вічна пам'ять полеглим на полі бою. Честь і слава живим героям!

Наукова бібліотека пропонує ознайомитися з літературою на дану тематику, яку Ви зможете отримати за бажанням після карантину:

  • Васильев Б. Л.  А зори здесь тихие… В стисках не значился [Текст]: Повести. / Б. Л. Васильев. Киев: Молодь, 1988. ‒ 349 с.
  • Алексиевич С.А.    У войны не женское лицо... [Текст] / С. А. Алексиевич. М. : Правда, 1988. 464 с.
  • Усенко П. М. Дні війни: Фронтові щоденники [Текст] / П. М. Усенко. – Київ: Рад.письменник, 1980. ‒ 352 с.
  • Довженко, О. П. Україна в огні [Текст] : кіноповість, щоденник / О.П.Довженко; упоряд. О. М. Підсуха. – Київ : Рад. письменник,1990. – 416 с.
  • Асадов Э. Зарницы войны: Повесть, стихи, поэмы. [Текст]  / Є. Асадов. – М.: Воениздат,1989. ‒ 464 с.
  • Василевський, О. М. Справа всього життя [Текст] / О. М. Василевський. пер. з рос. – Київ : Політвидав України, 1989. – 590 с.
  • Говорят погибшие герои. Предсмертные письма советских борцов против немецко-фашистских захватчиков (1941-1945 гг.) [Текст]: Сборник. М.: Госполитиздат, 1961. – 323 с. : ил.
  • Жуков, Г. К. Спогади і роздуми [Текст] : У 2 томах. Т. 1. / Г. К. Жуков. – Київ : Політвидав України, 1990. – 508 с.
  • Жуков, Г. К. Спогади і роздуми [Текст] : У 2 томах. Т. 2. / Г. К. Жуков. – Київ : Політвидав України, 1990. – 496 с.
  • Куманев, Г. А.1941-1945. Краткая история, документы, фотографии [Текст] / Г. А. Куманев. – М. : Политиздат, 1982. – 238 с. : ил., фото. – (Страна Советов от Октября до наших дней).
  • Летописцы Победы [Текст] / сост. Б. С. Бурков, В. А. Мякушков. – М. : Политиздат, 1984. - 238 с. : ил.
  • От «Барбароссы» до «Терминала»: Взгляд с Запада [Текст] / сост. Ю. И. Логинов: Перевод. – М. : Политиздат, 1988. – 463.с.
  • Пігідо-Правобережний, Ф.   "Велика Вітчизняна війна" : спогади та роздуми очевидця [Текст] / Ф. Пігідо-Правобережний. Київ : Смолоскип, 2002. 287 с.
  • Клюєнко, Д. М. В боях за визволення України [Текст] / Д. М. Клюєнко. Київ : Полiтвидав Укpаїни, 1984. 176 с.

Більше інформації Ви можете знайти в електронному каталозі НБ

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка