22 вересня – 185 років від дня народження Олександра Опанасовича Потебні

Український філолог, мовознавець, літературознавець, фольклорист, етнограф, педагог, громадський діяч Олександр Опанасович Потебня народився 22 вересня 1835 року в селі Гаврилівці на Сумщині. Він закінчив гімназію у польському місті Радомі та історико-філологічний факультет Харківського університету. Після захисту магістерської дисертації 1860 року Олександр Потебня продовжив навчання у Берліні, а 1874 року захистив докторську дисертацію.

Професор Харківського університету і лідер харківської школи мовознавства, Олександр Опанасович Потебня був також редактором та видавцем творів письменників Гулака-Артемовського, Квітки-Основ’яненка і Манжури. Він перекладав «Одіссею» українською мовою, а серед найвідоміших його наукових праць був коментар до «Слова о полку Ігоревім».

Олександр Потебня був одним із засновників Харківської громади, Харківського історико-філологічного товариства. Виступив основоположником психологічного напрямку в слов’янському мовознавстві. Олександр Опанасович розглядав питання історії української мови та української діалектології. Виступив творцем лінгвістичної поетики, зробив вагомий внесок у вивченні етнографії та народної поетичної творчості.

Помер видатний лінгвіст у 1891 році в Харкові. Іменем Олександра Опанасовича названо вулицю в центрі Харкова, Інститут мовознавства НАН України в Києві, а в рідному селі поставлено пам’ятник і відкрито музей.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка