23 червня – Міжнародний Олімпійський день

«Рятівною силою у нашому світі є спорт – над ним як і раніше розвівається прапор оптимізму, тут дотримуються правил і поважають противника незалежно від того, на чиїй стороні перемога» Д. Голсуорсі.

Міжнародний Олімпійський день – традиційне свято спорту та здоров'я, яке щорічно 23 червня проводиться майже в 200 країнах світу і присвячується дню заснування унікальної та найбільш успішної спортивної структури – Міжнародного Олімпійського Комітету (МОК).
Міжнародний Олімпійський день (International Olympic Day) – це свято, яке є чудовою демонстрацією єднання людей незалежно від віку, статі, релігійних та політичних уподобань навколо вічних життєвих цінностей – миру, добра, благополуччя та єдності.
В Олімпійській хартії записано: «Олімпійський рух має своїми цілями виховувати молодь за допомогою спорту в дусі кращого взаєморозуміння і дружби, сприяючи, таким чином, створенню кращого і більш спокійного світу».

Спорт на благо миру та розвитку − ключове формулювання цієї міжнародної події, яке підкреслює важливість і необхідність цього виду загальнолюдської діяльності для всіх нас, для суспільства, держави, урядових та неурядових організацій. Здоровий спосіб життя, фізична і інтелектуальна активність є запорукою нашого загального процвітання і благополуччя.

Цей день обраний не випадково. Власне 6 квітня 1894 року у місті Афіни розпочалися І Олімпійські ігри сучасності. Засновником олімпійських ігор можна назвати П'єра де Кубертена.

У червні 1894 року в Парижі відбувся міжнародний конгрес з проблем фізичного виховання, в якому брали участь представники 12 країн. Ентузіаст олімпійського руху барон П'єр де Кубертен запропонував комісії своє бачення Олімпійських ігор, які були відродженням давньогрецьких олімпіад.

МОК в статусі постійного спостерігача в ООН підтримав цю ініціативу, так як він високо оцінює її потенціал для визнання ролі та внеску спортивних організацій в соціальні зміни та розвиток суспільства. Ставити спорт на службу гармонійного розвитку людства є ключовою місією МОК.

Спорт, не зважаючи на максимальний накал зусиль і емоцій, однозначно є абсолютно мирною і корисною діяльністю, яка об'єднує нації та народи навколо єдиної спільної мети – здорове майбутнє суспільства.

Наукова бібліотека пересвідчилася, що тема спорту цікавить молодь, не залишає байдужими і представників старшого покоління, тому і надалі сприятиме популяризації олімпійського руху, здорового способу життя наших читачів.

Наукова бібліотека пропонує Вам віртуальну виставку однієї книги «Енциклопедія олімпійського спорту в запитаннях і відповідях»

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка