23 серпня – День Державного Прапора України

Щорічно 23 серпня відзначається державне свято України – День Державного Прапора України. Згідно з Указом Президента від 23 серпня 2004 року свято встановлено «…на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України…». У 2009 році було внесено зміни до цього указу й засновано щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.

Державний Прапор – невід’ємний атрибут кожної країни, що уособлює самобутність та спадкоємність її державотворчих традицій. З підписанням «Акту проголошення незалежності України» синьо-жовтий прапор був піднятий над будівлею Верховної Ради 24 серпня 1991 року. Це послужило поштовхом до нового сприйняття державності, що знайшло своє відображення у всіх сферах нашого життя.

Цікаві факти: У Книгу рекордів України 23 серпня 2007 року потрапив найбільший прапор України (1350 м²), який виготовила вдова донецького шахтаря Марія Бєляткова. Стяг називають «Донецьким прапором».

12 жовтня 2009 року запорізькі швачки фабрики «Селена» пошили 100-метровий прапор України. Спонсором створення прапора виступив Благодійний фонд «Патріот Запоріжжя». Ширина його становить 16 м, довжина – 100 м. Прапор розмістили на лівому березі Дніпра у Запоріжжі. Прапор складається з 4 частин, одну з яких залишили як експонат музею Запорізького козацтва, іншу відправили до Херсонської області, де розташована остання Кам’янська козацька січ.

22 серпня 2010 року, напередодні Дня Державного Прапора України та з нагоди відзначення Дня Незалежності України, в Тернополі була проведена акція «Ровесник Незалежності». На цій акції було розгорнуто прапор України завдовжки 9,5 км та завширшки 0,75 м. Цієї довжини вистачило, щоб оточити весь Тернопільський став. До акції було залучено учасників-ровесників Незалежності України, тобто 12 % відсотків від усіх, хто народився в 1991 році в Тернопільській області, а це – 16 498 осіб. Рекорд було занесено до Книги рекордів України. У подальшому прапор був поділений майже на 7 тис. прапорів. Частина його передана до Обласного краєзнавчого музею, а інші сегменти прапора розповсюджені серед різних закладів області: закладів культури, органів влади, навчальних та медичних закладів.

Найбільший намальований національний прапор з’явився в Києві в червні 2014 року. Тисячі жителів столиці на Оболонській набережній розмалювали частину бетонного укосу.

У 2016 році українські альпіністи встановили наш прапор на вершині найвищого вулкана світу ‒ Охос-дель-Саладо в Андах. Його висота ‒ 6872 метри.

У 2016 році, з нагоди 25-ої річниці Незалежності України, представники Книги рекордів Гіннеса у Національному музеї народної архітектури та побуту України у Пироговому (Київ) зафіксували світовий рекорд ‒ найбільший у світі килим із квітів у кольорах Державного Прапору України. Це 13 057 м² квіткового килиму.

З початку Революції Гідності, а згодом і війни на Донбасі Державний Прапор України став символом боротьби за самостійність та незалежність України, свободи її громадян та права людини.

Синій, як море, як день, золотий –
З неба і сонця наш прапор ясний.
Рідний наш прапор високо несім!
Хай він, уславлений, квітне усім!

Гляньте, на ньому волошки цвітуть,
Гляньте, жита в ньому золото ллють.
З жита й волошок наш прапор ясний.
З неба і сонця, як день весняний.
О. Олесь

Наукова бібліотека пропонує Вам віртуальний огляд «Державні символи України»

Більше можна дізнатися, звернувшись до документів із фондів Наукової бібліотеки:

  • Сергійчук, В. І. Доля української національної символіки [Текст] / В. І. Сергійчук. – Київ : Знання, 1990. – 48 с. – (Час і суспільство ; № 2.). – Бібліогр.: с. 46-47.
  • Сокульський, А. Л. Національна символіка України [Текст]  / А. Л. Сокульський. – Запоpiжжя : Iнтеpбук, 1993. – 104 с. : іл.
  • Хорошевский, А. 100 знаменитых символов Украины [Текст] / А. Хорошевский. – Харків : Фолио, 2007. – 512 с. – (100 знаменитых).

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка