24-31 жовтня Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності

Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності (Global MIL Week), співорганізаторами якого цього року виступають ЮНЕСКО та Південна Африка, відбуватиметься з 24 по 31 жовтня 2021 р. за темою: «Media and Information Literacy for the public good ‒ Медійна та інформаційна грамотність для суспільного блага».

Уперше святкування глобального тижня медійної та інформаційної грамотності відбулося восени 2012 року за ініціативи ЮНЕСКО та допомоги Альянсу цивілізацій ООН та Міжнародної університетської мережі з медійної та інформаційної грамотності й міжкультурного діалогу.

Згідно з задумкою, Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності має об’єднати активістів із різних країн, які вважають медійну та інформаційну грамотність дієвим способом активізації міжкультурного діалогу.

Медійна та інформаційна грамотність, за концепцією ЮНЕСКО, об’єднує три взаємопов’язані комплекси компетенцій:

  • інформаційну грамотність – вміння знаходити, аналізувати, використовувати інформацію;
  • медіаграмотність – вміння отримувати доступ до медіа, а також створювати контент для самовираження та спілкування;
  • технологічну / цифрову грамотність – передбачає вміння користуватись сучасними інформаційними технологіями та програмним забезпеченням з урахуванням усіх можливостей.

Глобальна пандемія, що триває, спонукає суспільство активніше застосовувати цифрові технології в повсякденному житті та на роботі, підтверджує важливість медійної та інформаційної грамотності в епоху цифрових технологій.

Українські бібліотеки ‒ важлива територія знань та розвитку навиків, що допоможуть орієнтуватися користувачам в медійному та інформаційному середовищі. Вони мають великі напрацювання з медійної та інформаційної освіти населення, виступають амбасадорами цифрової грамотності, відіграють велику роль у формуванні критичного мислення і просуванні навичок цифрової та медійної безпеки в суспільстві.

Наукова бібліотека активно долучається до цієї глобальної події та надає можливості для розвитку медійно-інформаційної грамотності користувачів шляхом надання доступу до актуальних інформаційних ресурсів та проведення заходів для підвищення знань з основ інформаційної культури тощо.

Шановні користувачі! Запрошуємо переглянути добірку онлайнових ресурсів для ознайомлення та практичного оволодіння навичками медійно-інформаційної грамотності та презентації «Культура академічної доброчесності», "Як користуватися електронними ресурсами НБ ХНТУСГ".

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка