24 серпня – День Незалежності України

«Буває, часом сліпну від краси.
Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,–
оці степи, це небо, ці ліси,
усе так гарно, чисто, незрадливо,
усе як є – дорога, явори,
усе моє, все зветься – Україна.
Така краса, висока і нетлінна,
що хоч спинись і з Богом говори.»

Ліна Костенко

30 років тому нездійснена мрія багатьох поколінь втілилася в життя: Ми стали вільною та незалежною Україною! 24 серпня країна відзначає найбільше національне свято нашої державності – 30-річчя з Дня Незалежності Україні.

Незалежність України – заслуга не лише певних політичних сил та рухів, а й усього народу, багатьох його поколінь. За нею – Київська Русь, козацька держава, три роки національної революції та драматичної самооборони Української Народної Республіки; десять років національно-культурного будівництва часів «українізації», і всенародне протистояння гітлерівському нашестю, тяжка праця народу в післявоєнній відбудові та у створенні індустріальної потуги сучасної України і, нарешті, прийняття 24 серпня 1991 р. Верховною Радою УРСР історичного документу виняткового значення для долі українського народу – Акту проголошення незалежності України, за яким проголосила Україну незалежною, демократичною державою на підтвердження Всеукраїнському референдуму 1 грудня 1991р. Незалежність нашої держави стала реальністю!

20 лютого 1992 року Верховна Рада України ухвалила постанову «Про День незалежності України», в якій дата святкування з 16 липня була змінена на 24 серпня. Ця дата започаткувала нову епоху в житті кожного українця і стала ще однією золотою сторінкою в історії українського державотворення. Проголошення незалежності закріпило прагнення українців до незалежності, свободи, демократичних цінностей та економічного і культурного зростання.

Кожного року День Незалежності відзначають на державному рівні, з нагоди свята українці традиційно мають окремий вихідний. У 2021 році наша країна святкує ювілей ‒ 30-річчя від часу прийняття (1991) Верховною Радою УРСР Акта «Про проголошення незалежності України» № 1427-ХІІ від 24.08.1991 р.

Урочистості з нагоди 30-ї річниці незалежності України проходитимуть три дні – 22, 23 і 24 серпня. Планують провести великий військовий парад, зокрема на Дніпрі та в Одесі на морі, концерт на «Олімпійському», а також планується 22 серпня вручення «великим українцям» нової відзнаки «Національна легенда».

З нагоди 30-річчя Незалежності України Наукова бібліотека пропонує Вам переглянути віртуальний огляд  «Державні символи України» та віртуальну виставку «Хай цвіте у щасті Україна»

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка