25 – 31 жовтня Міжнародний тиждень відкритого доступу

Відкритий доступ (Open Access) – це міжнародний академічний рух, спрямований на забезпечення безкоштовного, швидкого, постійного, повнотекстового доступу до навчальних та наукових матеріалів у мережі Інтернет. Публікації відкритого доступу можна вільно читати, завантажувати, копіювати, поширювати, друкувати, використовувати з навчальною та дослідницькою метою, за умови коректного посилання на автора.

Міжнародний тиждень відкритого доступу відзначається щорічно в останню неділю жовтня. Цього року темою Міжнародного тижня відкритого доступу обрано гасло «It Matters How We Open Knowledge: Building Structural Equity» («Важливо, як ми відкриваємо знання: побудова структурної справедливості»). Організаторам пропонується проводити дискусії та вживати заходів щодо цьогорічної теми, коли це буде найбільш підходящим протягом року, а також адаптувати тему та заходи до свого місцевого контексту. Це особливо вірно, оскільки країни у всьому світі продовжують стикатися з різним рівнем порушень через COVID-19 та зростанням порушень через зміни клімату.

Міжнародний Тиждень відкритого доступу – глобальний захід, який дає ключову можливість академічній та дослідницькій спільноті вжити заходів, спрямованих на те, щоб відкритість стала типовою для досліджень, а зробити доступними та справедливим стандарт для дослідження, ділитися своїми дослідженнями з колегами та брати активну участь у пропаганді відкритого доступу як новою нормою в науці і дослідженнях.

Відкритий доступ має потенціал для максимізації інвестицій в дослідженнях, збільшення розкриття і використання опублікованих досліджень на практиці, полегшення можливості проведення досліджень з використанням доступної наукової літератури та підвищення загального розвитку науки. Організації, що фінансують дослідження, академічні установи, дослідники та вчені, вчителі, студенти та представники широкої громадськості з кожним роком все більше активно підтримують рух до відкритого доступу.

Вільний доступ до наукової інформації – це запорука розвитку наукової комунікації в цифрову епоху, це безкоштовний, швидкий, постійний, повнотекстовий доступ в режимі реального часу до наукових та навчальних матеріалів для будь-якого користувача у глобальній інформаційній мережі.

Наукова бібліотека університету підтримує Рух Відкритого Доступу до наукової інформації шляхом оприлюднення наукових робіт у Репозитарії Open Archive KhNTUA . Щороку наша Наукова бібліотека, використовує Тиждень Відкритого Доступу як платформу для зустрічей та просвітницької діяльності. Ця акція надає можливість краще ознайомитись з перевагами, які надає відкритий доступ, обмінятися досвідом, ідеями щодо впровадження Відкритого Доступу та допомагає розширити коло учасників Руху Відкритого доступу.

Шановні користувачі, увесь тиждень і весь рік – відділ інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення (е-mail: avt2.73@ukr.net) та інформаційно-бібліографічний відділ (е-mail: sbo.hntusg@ukr.net) готові відповісти на ваші запитання, побажання, вислухати ідеї та пропозиції! Допомогти у розміщенні у відкритому доступі ваших публікацій, матеріалів до курсів, інших дослідницьких та навчальних матеріалів; розповісти про індекси цитування та імпакт-фактори журналів, секрети оформлення міжнародних публікацій тощо; про електронні ресурси нашої університетської колекції та секрети щодо їхнього користування та основ інформаційного пошуку. Запрошуємо до співпраці! Зробимо доступ до знань вільним!

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка