29 травня - Міжнародний день миротворців ООН

У 2002 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 29 травня Міжнародним днем миротворців (International Day of United Nations Peacekeepers). Цей день покликаний віддати належне самопожертві і відданості миротворців, які несуть службу по всьому світу. Цей день знаменує собою те, що було зроблено ООН в різних країнах для полегшення страждань і примирення ворогуючих сторін.

Коли 29 травня у 1948 році Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй заснувала першу місію з підтримки миру, мало хто з присутніх у залі Ради міг уявити, до якого ступеню зміниться миротворча діяльність ООН.

Нинішні миротворчі операції ООН набувають все більш складного і багатопланового характеру, і не обмежуються перевіркою дотримання режиму припинення вогню, а фактично вирішують завдання відбудови країн, які опинилися на межі краху, часто після конфліктів, що тривали десятиліттями.

Військовослужбовці у блакитних касках та їх цивільні колеги спільними зусиллями організовують вибори, беруть активну участь у реформуванні поліції і судової системи, займаються захистом прав людини, стверджують принципи рівності чоловіків і жінок, здійснюють розмінування і організовують добровільне роззброєння колишніх комбатантів і підтримують заходи із повернення біженців і переміщених осіб в їх рідні місця.

Ця безцінна робота пов’язана з ризиком. Сьогодні у 18 операціях, керованих Департаментом операцій з підтримки миру, служать більше 72 000 військовослужбовців і 15 000 цивільних осіб, і, таким чином, Організація Об'єднаних Націй є найбільшою в світі багатосторонньою організацією, що вирішує завдання постконфліктної стабілізації.

Здобуття Україною незалежності зумовило необхідність формування та проведення власної зовнішньої політики, що сконцентрувалась на забезпеченні безпеки країни, активній двосторонній співпраці з більшістю інших держав, а також із провідними міжнародними та регіональними організаціями. З цього моменту розпочався процес законодавчого оформлення місця нашої держави на міжнародній арені і виокремлення пріоритетних напрямів, серед яких значне місце посідає миротворча діяльність.

Україна приймає досить активну участь в операціях, спрямованих на збереження і підтримку світової безпеки. Це простежується протягом всієї історії вітчизняних миротворчих сил. У березні 1992 року українські «блакитні каски» відправилися в колишню Югославію, де увійшли за рішенням Верховної Ради України до складу сил ООН. Починаючи з 1992 року в військових операціях взяло участь 37 000 українських військовослужбовців, 50 з них – загинуло. Тих миротворців, що склали в буквальному сенсі голови на поле своєї діяльності, нагороджують посмертно. Для цього ООН заснувала спеціальну медаль Дага Хаммаршельда. Так вона була названа на честь другого Генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй , який загинув у 1961 році, під час здійснення миротворчих операцій в Конго.

На теперішній час Збройні сили України беруть участь у 3 миротворчих операціях (Косово, ДР Конго, Кот-Дівуар).

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка