29 вересня ‒ День пам’яті трагедії Бабиного Яру

Бабин Яр – одне з всесвітньовідомих місць трагедій, яке стало символом Голокосту, урочище на північно-західній околиці Києва. За два дні 29 та 30 вересня 1941 року, за офіційними історичними свідченнями, там розстріляли майже 34 тисячі євреїв. Це були не лише жителі Києва, а і біженці з окупованих українських регіонів, що прибули до міста у надії на порятунок.

Масові розстріли у Бабиному Яру та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі проводилися і пізніше, аж до звільнення Києва від окупації. Цей злочин тривав майже 103 тижні щовівторка і щоп’ятниці, як годинник.

У 60-х роках Бабин Яр був за рішенням радянського керівництва засипаний, пізніше там був розбитий парк, споруджені житловий масив і телецентр, а привселюдно згадувати про трагедію було небажано. Попри це, наприкінці вересня 1966 року, кияни без дозволу влади зібралися у Бабиному Яру, щоб вшанувати пам’ять загиблих євреїв. Тим вони започаткували традицію відзначення роковин трагедії Бабиного Яру.

Врешті громадська активність змусила владу у 1976 році поставити монумент із невиразним написом «Пам’ятник радянським громадянам та військовополоненим солдатам і офіцерам Радянської армії, розстріляним німецькими окупантами в Бабиному Яру». Тривалий час цей пам’ятник лишався єдиним монументальним втіленням трагедії Бабиного Яру. Лише в 1991 році, майже одночасно з розпадом СРСР, тут з’явилася бронзова менора – іудейський семисвічник. Питання створення історико-меморіального заповідника на території Бабиного Яру піднімалося неодноразово протягом довгого часу. З метою вшанування жертв війни і політичних репресій 1 березня 2007 року було створено Національний історико-меморіальний заповідник Бабин Яр.

Трагедії Бабиного яру присвячено багато книг і знято кілька фільмів, в першу чергу ‒ фільм «Нескорені» (1945), знятий Марком Донським відразу після війни. Це також радянська драма Леоніда Горовець «Дамський кравець» (1990), українська драма «Бабин Яр» (2002), драма Джеффа Кенью «Бабин Яр» (2003), документальний фільм Сергія Буковського «Назви своє ім'я» (2006).

Трагедія Бабиного Яру відзначається в Україні на державному рівні та є свідченням того, що в колективній пам’яті народу подібні скорботні події не мають жодних часових проміжків і будь-яких термінів – вони завжди живі, так само, як є живим біль втрати за кожним, хто пройшов дорогою смерті й поліг у братській могилі Бабиного Яру.

Наукова бібліотека запрошує ознайомитися з літературою на дану тематику, яка є в її фондах:

  • Кузнецов, А. Бабий Яр : роман-документ / А. Кузнецов  – Киев: Рад. письменник, 1991. – 352 с.
  • Бабий яр. К пятидесятилетию трагедии 29, 30 сентября 1941 года. [Текст] : историческая литература / сост. Ш. Спектор, сост. М. Кипнис. – Иерусалим : Библиотека-Алия, 1991. – 183 с.

Більше інформації Ви можете знайти в електронному каталозі НБ

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка