3 березня - Всесвітній день письменника

Роль письменника у суспільстві надзвичайно важлива. Письменник – це очі, думки та совість суспільства. Чесність, спроможність хоробро дивитися у вічі дійсності і відкрито говорити правду являють справжнього письменника. Його пильні спостереження, влучні здогадки та передбачення є відгуком часу і елементом формування відповідного пласту історії.

Всесвітній день письменника відзначають щорічно 3 березня. Є щось магічне у тому, як створювалися найвизначніші літературні твори. Кожному тексту передує неповторний досвід, особливі переживання, емоції й життєві драми. Що надихнуло письменника на книжку – всеохоплююча любов, пристрасть чи біль і відчай?

Професія письменника з'явилася багато століть назад, але майстри слова отримали своє свято лише в 1986 році на засіданні 48 конгресу Міжнародного ПЕН-клубу, який був заснований у 1921 році. Назва організації – абревіатура, утворена першими літерами англійських слів poets – поети, essayists – нарисовці, novelists – романісти. Ідея створення організації належить англійській письменниці Кетрін Емі Доусон-Скотт.

В Україні існує Національна спілка письменників України (НСПУ) – добровільна творча організація професійних літераторів України: поетів, прозаїків, драматургів, критиків і перекладачів. НСПУ має власне книжкове видавництво – «Український письменник» (раніше – «Радянський письменник»). У Будинку письменників працює одна з кращих в Україні бібліотек з книжковим фондом у понад сто десять тисяч томів. Бібліотека виконує велику за обсягом інформаційну та бібліографічну роботу, постійно організовує книжкові ювілейні виставки сучасних письменників, популяризує нові надходження та висвітлює літературні події НСПУ.

Всесвітній день письменника є приводом для вшанування літературних діячів. Свято відзначають не лише романісти, прозаїки, поети, памфлетисти, публіцисти, фантасти, фейлетоністи, новелісти, есеїсти та інші майстри слова. Його по праву вважають своїм журналісти, історики та блогери. У цей день вони збираються, щоб обговорювати тенденції сучасної літератури, нагороджувати найталановитіших авторів, слухати нові вірші та уривки з романів своїх колег.

Утім Всесвітній день письменника – це не тільки професійне свято митців пера. У цей день закликають не забувати про те, що письменницька праця має нести правду і захищати свободу слова. Завдання бібліотек, як інформаційних та просвітницьких центрів, донести до читача культурні надбання нації, ознайомити із творчою працею письменників краю, країни, світового письменства. Для цього бібліотеками організовуються зустрічі з письменниками, презентації книг, влаштовуються виставки літератури та пропонують розширити свій кругозір підготовленими різноманітними добірками цікавої інформації.

Наукова бібліотека запрошує дізнатися про деякі цікаві факти з життя відомих письменників:

  • Тарас Шевченко за своє життя написав 237 віршів і поем, Олександр Дюма-батько – 420 романів, Микола Гоголь працював над створенням «Мертвих душ» тільки стоячи, а Михайлу Булгакову знадобилося 12 років на написання роману «Майстер і Маргарита». Сьогодні в світі налічується близько 150-200 тисяч професійних письменників, і пишуть вони більш ніж 150 мовами.
  • Микола Гоголь мав пристрасть до рукоділля: в’язав на спицях шарфи, кроїв сестрам сукні, ткав пояси, до літа шив собі шийні хустки.
  • Джек Лондон був соціалістом, а крім того ‒ першим в історії американським письменником, який заробив своєю працею мільйон доларів.
  • Агата Крісті страждала на дисграфію, тобто практично не могла писати від руки. Всі її знамениті романи були надиктовані.
  • Едгар Аллан По все життя боявся темряви.
  • Оноре де Бальзак завжди писав у темряві.
  • Чарльз Діккенс настільки не любив пам'ятники і монументи, що у своєму заповіті суворо заборонив зводити їх йому. Єдина бронзова статуя Діккенсу встановлена ​​у Філадельфії.
  • У Лорда Байрона було чотири домашніх гусака, які всюди слідували за ним, навіть на громадських зборах.
  • Дивовижні звички Антона Чехова. Відомий автор гумористичних оповідань займався колекціонуванням поштових марок ‒ зібрав кілька тисяч примірників. А ще письменник, заспокоюючи нерви, молотком розбив щебінь в пил, який потім йшов на посипання садових доріжок. Письменник міг годинами, не відволікаючись, розбивати щебінь.
  • Марк Твен був непоганим винахідником. Серед його розробок ‒ блокнот з відривними листочками для журналістів, шафа з розсувними полками, саморегульовані підтяжки, а також самий геніальний з його винаходів – машинка для зав’язування краваток!

З нагоди цього свята Наукова бібліотека пропонує на кілька годин зануритися в неповторний світ письменницької творчості. Сподіваємось, що кожний з Вас знайде свого письменника!

Для пошуку видань на дану тематику радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка