3 липня – Міжнародний день відмови від поліетилену

Поліетиленові пакети – такі звичайні для побуту і такі руйнівні для довкілля. Весь світ уже усвідомив, якої шкоди вони завдають навколишньому середовищу. Це один з найпоширеніших видів пластикових відходів, що засмічує довкілля. Викинуті пакети зберігаються досить тривалий час і не піддаються біологічному розкладанню. Таким чином, вони утворюють стійке забруднення.

Щорічно тисячі тварин і птахів гинуть від поїдання пакетів. Для боротьби із забрудненням навколишнього середовища поліетиленовими пакетами застосовуються різні заходи, і вже близько 40 країн ввели заборону або обмеження на продаж та виробництво пластикових пакетів.

3 липня 2019 року наша країна приєднається до Міжнародного дня відмови від поліетиленових пакетів (International Plastic Bag-Free Day). Цей день покликаний привернути увагу до проблеми надмірного споживання одноразових поліетиленових виробів і забруднення навколишнього середовища їх відходами, а також сприяти популяризації доступних екологічних рішень на заміну поліетилену серед споживачів торговельних мереж, супермаркетів та магазинів роздрібної торгівлі.

Згідно з даними Програми ООН з навколишнього середовища, щорічне використання пластикових пакетів досягає 5 трильйонів одиниць, яких було б достатньо, щоб вкрити територію, вдвічі більшу за Францію. А переробляють із цієї маси лише 1-3%.

За дослідженнями науковців, в Україні щорічно середньостатистична людина використовує близько 500 пакетів, в той час як житель ЄС – близько 40. Тому ініціативні команди, які підтримують еко-стиль життя, закликають обирати альтернативне пакування: торби, торбинки, авоськи, паперові пакети. І не тільки один день у році, а протягом тривалого часу.

Наразі в Україні немає законодавчого регулювання щодо пластику та сміття загалом. Але важливо розуміти, що боротьба із забрудненням планети – справа і відповідальність кожного. Кожен із нас простими діями може вплинути на стан екології в рідному місті прямо зараз!

Наукова бібліотека закликає всіх об'єднати зусилля і спробувати відмовитися від поліетилену, не тільки 3 липня, а робити це щоденною звичкою. Це той шлях, яким має рухатися Україна, щоб бути в колі країн великої європейської родини.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка