3 травня - День кондитера

3 травня ми поспішаємо привітати всіх, хто приносить в наше життя солодку радість – кондитерів України! Святкування дня кондитера бере початок з далекого 1932 року, коли на території Радянського Союзу постановою Ради Народних Комісарів був створений окремий Всесоюзний Науково-дослідний інститут кондитерської промисловості, який впритул зайнявся вивченням якісних властивостей промислової сировини і її раціональним використанням, удосконаленням виробничого устаткування, використовуваного при виготовленні кондитерських виробів, а також поліпшенням якості продукції, що випускається та освоєнням нових видів тощо.

Історія кондитерського мистецтва своїм корінням йде в глибоку старовину і нерозривно пов’язана з активним використанням меду, а потім і цукру, який вперше навчилися отримувати з соку цукрової тростини в Індії приблизно в 850-му році нашої ери. Як окреме мистецтво воно виникло і набуло широкого поширення спочатку в Італії в кінці XV-початку XVI століття. Це сталося з появою цукру в тих регіонах. До тих пір всі основні солодощі в Європі купувалися на Сході переважно у арабів, одних з родоначальників кондитерської справи в стародавньому світі.

В Україні професія кондитера надзвичайно популярна і затребувана. Свою професію кондитери освоюють все життя. У цьому мистецтві необхідна особлива смакова пам’ять, відмінне відчуття запахів і витончений смак, величезне творча уява і навіть знання в галузі архітектури, скульптури, а так само художнього мистецтва, щоб радувати любителів солодкого всілякими тортами, десертами та печивом.

Пропонуємо ознайомитися з літературою на дану тематику, яка є у фондах  Наукової бібліотеки:

  • Кондитерские изделия в домашних условиях. - Харьков : Березіль, 1993. - 194 с.
  • Бутенко, Л. А. Технология приготовления кондитерских изделий [Текст] : учеб. пособие / Л. А. Бутенко, Л. Я. Ковтуненко, Ж. А. Ховикова. - Киев : Вищ. шк., 1980. - 182 с. : ил., фото.цв.
  • Новікова, О. В. Технологія виробництва хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів [Текст] : навч. посіб. / О. В. Новікова. - 2-ге вид., перероб. та доп. - Київ : Ліра-К, 2016. - 538 с.
  • Технологія продукції харчових виробництв [Текст] : навч. посіб / Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі ; авт.-уклад.: Ф. В. Перцевий, Н. В. Камсуліна, М. Б. Колеснікова ; під ред. Ф. В. Перцевого. - Харків : ХДУХТ, 2006. - 314 с.
  • Олейникова, А. Я. Практикум по технологии кондитерских изделий : учеб. пособие / А. Я. Олейникова, Г. О. Магомедов, Т. Н. Мирошникова. - СПб. : Гиорд, 2005. - 480 с.

Більше можна дізнатися, звернувшись до Електронного каталогу НБ

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка