30 травня - День жіночої емансипації (День емансіпе)

Емансипація жінок – це надання жінкам рівноправності в суспільному, трудовому та сімейному житті. Рівноправність передбачає право жінок на освіту, право обирати і бути обраною до державних органів влади, право на працю і рівну зарплату з чоловіками. Є дві версії виникнення цієї дати, перша – саме цього дня в 1431 році була спалена на вогнищі Жанна д'Арк, друга – у 1932 році 30 травня у Німеччині був прийнятий «Закон про юридичне становище жінок-чиновників». Невідомо точно, який з цих двох фактів став причиною того, що 30 травня відзначається як День жіночої емансипації або, як його ще також називають, День емансіпе.

Емансипація народжує таке поняття, як «фемінізм». Якщо процес емансипації передбачає звільнення від гніту і залежності, то фемінізм – це суспільно-політичний рух, метою якого є надання жінкам всієї повноти громадянських прав. Емансипаційні змагання жінок у різних країнах досить схожі між собою за метою й формами, навіть якщо вони визрівають і проявляються в різні історичні періоди.

Сьогодні варто принаймні пригадати найлегендарніших жінок. Однією з найбільш легендарних і незаслужено забутих жінок була цариця-фараон Мааткара Хатшепсут. Вона одноосібно правила двадцять два роки, починаючи з 1525 (до н. е.) і до 1503 року, які безроздільно присвятила відродженню своєї держави.

Завжди надихатимуть образ Роксолани або Гюррем Султан (Олександра Лісовська), яка була спершу наложницею, а потім ‒ дружиною Сулеймана І Пишного, султана Османської імперії в шістнадцятому сторіччі, та як принаймні три британських королеви – Єлизавета І (правила 1558-1603 рр..), Вікторія (1837-1901) та досі керуюча Великою Британією з 1952-го Єлизавета ІІ.

Ґрейс Мюррей Гоппер, яка народилася більше ста років тому в Нью-Йорку, стала Першою леді програмування. Найрозумніша жінка в світі на ім’я Даніела Сімідчієва, проживає в Болгарії. Її IQ досягає 200 балів, вона має п’ять ступенів магістра, виховує трьох дітей і виступає проти дискримінації – небажання роботодавців приймати на службу дуже розумних співробітників.

Однією з найяскравіших емансіпе була відома німецька актриса та модель Марлен Дітріх. Вона ввела в жіночий гардероб «чоловічий» брючний костюм.

Якщо пригадати 1880-1890 роки, то жіноче питання було одним із найактуальніших в Австро-Угорщині: його обговорювали у пресі та культурно-освітніх осередках. Хвиля жіночого руху докотилася до Галичини, де вперше виник український феміністичний гурток. В історії українського фемінізму велику роль відіграли літературні діячки першої половини XX століття – Леся Українка, Ольга Кобилянська, Марко Вовчок, Олена Пчілка, Ірина Вільде, Наталія Романович-Ткаченко – тогочасні авторки були емансипованими жінками та демонстрували це у своїх творах.

Нині жінки успішно керують державами, практично кожен п’ятий лауреат Нобелівської премії – жінка.

Нещодавно місцевій жительці Собхі Якуб вперше в столиці Об’єднаних Арабських Еміратів видали дозвіл на водіння таксі.

Сьогодні багато людей вважає емансипацію жінок – нормальним явищем. Досягненнями емансіпе є право жінок голосувати на виборах, отримувати освіту, обирати роботу за власним бажанням, займати керівні посади, створювати власний бізнес, будувати політичну кар’єру. А взагалі, в усі епохи серед жінок були особистості з сильним характером і гострим розумом, які досягали вершин завдяки таланту, цілеспрямованості, гнучкості. Вони хотіли бути особистостями і ставали ними.

Наукова бібліотека пропонує переглянути вебліографічний огляд «Видатні і знамениті, відомі і маловідомі жінки в історії Харківщини та нашого міста» й ознайомитися з яскравими історіями їхнього життя.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка