31 травня – Всесвітній день без тютюну

«Тютюн завдає шкоди тілу, руйнує розум, отупляє цілі нації.» Оноре де Бальзак

Всесвітня організація охорони здоров’я в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No-Tobacco Day). Перед світовою спільнотою було поставлено завдання – домогтися того, щоб в XXI столітті проблема тютюнопаління зникла. XXI століття настало, але проблема не зникла. Боротьба з нікотином триває.

Всесвітня організація охорони здоров’я повідомляє про більш ніж 25 захворювань, перебіг яких погіршується під впливом куріння (серцево-судинні, легеневі та онкологічні захворювання). Серйозні наукові докази зв'язку раку легень та інфаркту міокарда з курінням були приведені в багаторічному дослідженні британських учених British Doctors Study. Всесвітній день без тютюну входить у систему всесвітніх і міжнародних днів ООН.

Куріння тютюну стало однією з найбільш поширених шкідливих побутових звичок. Сигарети – це легальний продукт споживання, що вбиває. Слід також пам’ятати, що пасивне куріння шкодить кожному, хто дихає тютюновим димом. В Україні палить близько 11,5 млн. жителів, з них – 9,1 млн. чоловіків та 2,5 млн. жінок. У відсотковому відношенні – 60 і 11,2%, відповідно. Більшість майбутніх курців втягуються в куріння в дитячому та юнацькому віці. Більш, як половина всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років. Саме вони є тим резервом, який постійно поповнює ряди дорослих курців. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років – є постійними курцями.

Україна – серед перших за кількістю викурених цигарок на людину. Це говорить про те, що в нашій країні ця проблема сягнула розмірів епідемії.

Кинути палити нелегко. Відомо, що нікотин викликає сильну залежність, і всі ми знаємо людей, які спробували кинути, але всього лише через кілька місяців знову почали курити. Це є проблемою для всіх нас, і ми повинні нею займатися, тому що знаємо: збільшення числа тих, хто кинув палити є ключовим елементом зниження прогнозованого тягаря викликаних тютюном смертей протягом найближчого двадцятиріччя.

Сьогоднішній день – це привід ще раз задуматись, що для кожного з нас важливіше, здоров’я чи сумнівне задоволення. І якщо у когось із людей, що курять десь глибоко дозріло бажання розпрощатись із тютюном, то чому б не зробити це саме сьогодні?

У наш час існує багато успішних та ефективних методів лікування. Засоби заміщення нікотину, такі як нікотинова жувальна гумка, пластир, назальний спрей (аерозоль для носа) та інгалятори, а також не-нікотинові засоби, такі як бупропіон, можуть подвоїти шанси людей досягти успіху. Вони мають стати більш доступними, а їх вартість нижчою, щоб курці в усіх країнах могли придбати їх.

У багатьох країнах світу громадські та молодіжні організації проводять акції та масові заходи з пропаганди здорового способу життя та відмови від куріння. Проведення заходів – це ще одна нагода для усвідомлення тієї великої шкоди, небезпеки, яку несе здоров’ю нації тютюнопаління. Не будьте байдужими до цієї глобальної проблеми, підтримуйте акції і пам’ятайте, що Всесвітній день без тютюну, тобто день, вільний від тютюнового диму! Подбайте про себе і своє здоров’я! Спробуйте прожити цей день без цигарок!

Наукова бібліотека пропонує ознайомитися з літературою на дану тематику, яку Ви зможете отримати за бажанням після карантину:

  • Алкоголь и потомство [Текст] : научно-популярная литература / В. А. Таболин [и др.]. – M. : Высш. шк., 1988. – 110 с.
  • Бенюмов, В. М. Вред алкоголя, никотина и наркотиков [Текст] : пособие для учителя / В. М. Бенюмов, О. Р. Костенко, К. М. Флоренсова. – Киев : Рад. шк., 1989. – 125 с.
  • Довженко, А. Р. Возвращаю вас к жизни [Текст] / А. Р. Довженко; лит. запись А. Григоренко. – Киев : Молодь, 1986. – 176 с.
  • Довженко, А. Р. Мое исцеляющее слово [Текст] / А. Р. Довженко. – 2-е изд., доп. - Киев : Молодь, 1989. – 192 с.
  • Довженко, А. Р. Здоровье – в вашей воле [Текст] / А. Р. Довженко. – Киев : Знание, 1990. – 48 с.
  • Денисов, В. Г. Курение. Здоровье. Работоспособность [Текст] / В. Г. Денисов, В. Ф. Онищенко, А. В. Скрипец. - Киев : Здоров’я, 1985. – 125 с.
  • Змановский, Ю. Здоровье – без сигареты! [Текст] / Ю. Ф. Змановский, Ю. Е. Лукоянов. – М. : Физкультура и споpт, 1979. – 64 с.
  • Как быть здоровым [Текст] : из зрубежного опыта обуч. принципам здоров. образа жизни = Staying health : the Stanford guide to a good life / пер. с англ. Е. А. Кретова. – М. : Медицина, 1990. – 239 с.
  • Лисицин , Ю. П. Слово о здоровье [Текст] / Ю. П. Лисицын. – М. : Сов. Россия, 1986. – 192 с.
  • Лоранский, Д. Н. Азбука здоровья [Текст] : книга для молодежи / Д. Н. Лоранский, В. С. Лукьянов. – М. : Профиздат, 1990. – 174 с.
  • Лещинский. Л. А. Берегите здоровье! [Текст] : о режиме здоровой жизни / Л. А. Лещинский. – М. : Медицина, 1985. – 62 с.
  • Мишурин, В. М. Надежность водителя и безопасность движения [Текст] : производственно-практическое издание / В. М. Мишурин, А. Н. Романов. – М. : Транспорт, 1990. – 167 с.
  • Оржеховская, В. М. Избавление учащихся от наркогенных привычек [Текст] / В. М. Оржеховская, Н. П. Бурмака. – Киев : [б. и.], 1992. – 304 с.
  • Руденко, Е. И. Наследство Жанна Нико [Текст] : о вреде курения / Е. И. Руденко. – 2-е изд. - М. : Медицина, 1986. – 32 с.
  • Спасибо, не курю! [Текст] / А. Никитин [и др.] ; сост.: И. Заикин, А. Никитин. – М. : Молодая гвардия, 1990. – 174 с.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка