4 липня – народився Ігор Римарук

В особі Ігоря Римарука маємо справжнього майстра української поезії та інтелектуального лірика, одного із найбільших українських поетів останніх років.

Ігор Миколайович Римарук народився 4 липня 1958 року в селі М’якоти Хмельницької області. Школу закінчив на відмінно. Писати вірші Ігор почав ще під час навчання в школі і це захоплення літературою вплинуло на все його життя. Перше друковане слово Ігоря Миколайовича з'явилося на світ у 1976 році в журналі «Дніпро». Потім Ігор Римарук друкувався у журналі «Жовтень», альманасі «Вітрила», газеті «Літературна Україна».

У 1979 році він закінчив факультет журналістики Київського університету імені Тараса Шевченка. Працював поет у редакції газети «Вісті з України» та видавництві «Молодь».

У 1984 році вийшла його  перша книга «Висока вода». Цього ж року Ігор Римарук був прийнятий до Спілки письменників України. У 1988 році Ігор Миколайович видає збірку «Упродовж снігопаду», а в 1991 році – «Нічні голоси», яка була удостоєна Хмельницької обласної літературної премії імені ім. В. Булаєнка.

У 1991-1994 роках Ігор Римарук очолює редакцію видавництва «Дніпро». З 1994 року Ігор Миколайович – заступник головного редактора, пізніше стає головним редактором журналу «Сучасність».

У 1996 році в Німеччині вийшла його збірка «Золотий дощ» (Goldener Regen) німецькою та українською мовами, а в 1998 році – збірка «Діва Обида». У 2002 році виходить 2-е видання збірки і поет нагороджується Національною премією України імені Т. Шевченка.

З 2004 року Ігор Миколайович займає посаду віце-президента Асоціації українських письменників.

Ігор Римарук є упорядником антології нової української поезії «Вісімдесятники» (1990).

З 2007 року Ігор Миколайович – радник міністра культури з питань книговидання. У 2007 році виходять останні дві збірки Ігоря Римарука, одного з провідних модерністів сучасної української літератури, «Бермутський трикутник» та «Сльоза Богородиці».

Ігор Миколайович Римарук був одним із небагатьох українських поетів, про якого можна було сказати – «поет від Бога».

Вірші поета перекладено багатьма мовами світу, надруковано в англо-, іспано-, польсько-, російсько-, румуно-, шведсько-, німецько-мовних антологіях української поезії.

Ігор Римарук постав у сучасній українській літературі як один із духовних проводирів «Генерації 80-х років, що уособлював фаховість та ерудовану інтелігентність покоління». У жовтні 2008 року у Львові поета збила автівка. 3 жовтня 2008 року Ігор Миколайович Римарук помер у лікарні.

Пропонуємо ознайомитися з літературою на дану тематику, яку ви можете отримати, звернувшись до Наукової бібліотеки:

  • Неборак, В. Тернове небо Ігоря Римарука : укр. поет / В. Неборак // Сучасність. - 2009. - № 10. - С. 160-167
  • Матіос, М. Добровільний програміст смерти : укр. поет Ігор Римарук / М. Матіос // Сучасність. - 2009. - № 10. - С. 168-171
  • Гарбуз, В. Те, що не забувається... : укр. поет Ігор Римарук / В. Гарбуз // Сучасність. - 2009. - № 10. - С. 172-176
  • Чубук, М. "Свято вірити в те, що робиш" : укр. поет Ігор Римарук / М. Чубук // Сучасність. - 2009. - № 10. - С. 177-179
  • Смик, О. Римарук у колі самотніх муз : укр. поет Ігор Римарук / О. Смик // Сучасність. - 2009. - № 10. - С. 180-181

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка