5 грудня ‒ Міжнародний день волонтерів

Волонтери – це люди, які витрачають свій вільний час на благо суспільства. Вони присвячують суспільству свій талант, час, енергію, не чекаючи на винагороду. Завдяки нелегкій праці волонтерів безліч людей отримує необхідну допомогу. Волонтери допомагають дітям і дорослим, піклуються про здоров'я людей і тварин, їхній комфорт і безпеку. Нерідко волонтерам доводиться навіть ризикувати власним життям заради порятунку інших.

День волонтера був заснований ще в 1985 році за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН, яка закликала уряди країн вжити заходів з метою підвищення проінформованості про важливий внесок служби добровольців, тим самим спонукаючи ще більше людей у всіх сферах діяльності пропонувати свої послуги як добровольців на батьківщині та за її межами. Існує Програма Волонтери ООН – це організація, створена Генеральною Асамблеєю у 1970 році з метою сприяння глобальному розвитку та забезпечення миру. Вона мобілізує кваліфікованих волонтерів та заохочує людей до активного волонтерства.

Офіційно вважається, що волонтерський рух бере початок у 20-х роках XX століття. Після Першої світової війни, у 1920 році у Франції, під Страсбургом, був здійснений перший волонтерський проєкт за участю німецької і французької молоді, в рамках якого волонтери відновлювали зруйновані війною ферми в районі місць найбільш запеклих боїв між німецькими і французькими військами. Потім цю естафету підхопила Індія, і рух поширився світом.

В Україні волонтерський рух розпочався в 90-х роках, а офіційно його визнали 10 грудня 2003 року, згідно з Постановою Кабміну. Українцям здавна були притаманні традиції взаємодопомоги, але роком народження українського волонтерства по праву можна вважати 2013 – саме Революція Гідності, а потім і війна на сході країни дали поштовх розвитку волонтерства в Україні, яке поступово виросло в потужний громадянський рух. З того часу волонтери почали збирати гроші по всьому світу на потреби військових, закуповувати на них медикаменти та зброю і везти все це на передову. Багато волонтерів згодом пішли добровольцями на фронт.

Вітаємо усіх небайдужих людей, які займаються волонтерською діяльністю, з цим визначним днем. Бажаємо наснаги у творенні добрих справ, активної підтримки людей, великого морального задоволення від справи і адекватної оцінки власних зусиль!

Наукова бібліотека пропонує Вам переглянути віртуальну інформину «Волонтери – люди доброї волі»

  • Підготовка волонтерів до реалізації ідеї гендерної рівності [Текст] : метод. рек. / Житомир. держ. ун-т ім. І. Франка ; авт.-упоряд.: О. Л. Остапчук, Н. П. Павлик, С. В. Котова-Олійник. - Житомир : ЖДУ, 2009. - 160 с.
  • Вовк, В. Міжнародні волонтерські проекти в Україні [Текст] / В. Вовк // Новини агротехніки : виробничо-практичний журнал. - 2011. - 5/6. - С. 44-45
  • Наука бути волонтером // Надзв. ситуація. - 2015. - 6. - С. 26
  • Романкова, Л. Волонтерська діяльність як складова формування моральних цінностей студентської молоді [Текст] / Л. Романкова // Вища освіта України : Теорет. та наук.-.метод. часопис. - 2015. - N 4. - С. 54-60.
  • Школа волонтеров [Текст] // Губерния. Регион-Украина-Мир. - 2015. - № 4. - С. 2
  • Михаил Куц: "Все, кто добровольно служил в зоне проведения АТО, - уже герои" [Текст] // Губерния. Регион-Украина-Мир. - 2016. - № 1/2. - С. 6-8

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

 

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка