6 червня - День журналіста

Хто володіє інформацією – володіє світом...

День журналіста щорічно відзначається в Україні 6 червня – в день прийняття Спілки журналістів України в 1992 році до Міжнародної федерації журналістів. Початок цієї традиції поклав у 1994 році тоді чинний президент Леонід Кравчук.

Слова журналіст і журналістика походять з французької мови. Journal – «газета», виникло як скорочення словосполучення papier journal і означає «щоденний папір (листок)», що в свою чергу походить від латинського «щоденна звістка». Тобто, журналісти – це вісники,ті, що оповіщають, приносять щоденні звістки.

Журналістика – професія справедливих, наполегливих, відчайдушних людей, які прагнуть змінити світ на краще. Це професія тих, хто вміє цінувати товаришів, команду, спільно йти до мети. Не можливо уявити собі тележурналіста – без оператора, газетяра без фотокора, ведучого на радіо без команди технічного забезпечення. Тобто, без тих людей, з якими журналісти спільно створюють якісний та цікавий інформаційний продукт.

Щодня журналісти своєю працею творять день прийдешній, і невипадково ЗМІ вважаються «четвертою гілкою влади». Саме журналісти покликані тримати руку на інформаційному пульсі планети, щоб дізнаватися про події, які відбуваються, докладніше і швидше за інших. Із розвитком нових технологій вплив медіа на громадянське суспільство стає потужнішим, а часто, як ми бачимо із сьогоднішніх реалій, перетворюється на зброю. Про це мусять пам’ятати всі журналісти, всі, хто створює відеоряд нинішніх подій на екранах телевізорів, говорить про них на радіо чи на шпальтах газет і Інтернеті. Безперечно, той світ, який творять медіа, не повинен відрізнятися від справжнього, та водночас він має бути й таким же різноманітним, як і все, що оточує нас.

Ніщо у сучасному світі високих технологій і шаленого ритму життя не коштує так дорого як інформація. Слово – потужна зброя. Відомо, що словом можна надихнути на подвиг,або просто знищити. Тому професійність журналіста – в обережному і виваженому ставленні до кожного слова.

День журналіста – це не тільки професійне свято працівників засобів масової інформації. Це свято загальнонародне, тому що важко уявити сучасне суспільство без інформації, без засобів її передачі, без професійного погляду на події та факти нашого життя.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка