6 грудня ‒ День Збройних Сил України

Щорічно 6 грудня в Україні відзначається День збройних сил (ЗСУ). Дата свята обрана не випадково. Незабаром після здобуття Україною незалежності, 6 грудня 1991 року, був ухвалений закон «Про Збройні сили України». А 1993 року цей день з’явився в офіційному календарі українських свят.

Збройні Сили України (ЗСУ) ‒ це військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності. ЗСУ забезпечують стримування збройної агресії проти України та відсіч їй, охорону повітряного простору держави та підводного простору у межах територіального моря України.

На сьогодні ЗСУ складаються зі сухопутних, повітряних і військово-морських військ. Кожна з цих частин має «свій» професійний день, тому 6 грудня − своєрідне об’єднання всіх військовослужбовців країни. Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України є Президент України. Найбільша кількість військових у сухопутних військ, до яких належить артилерія й авіація, механізовані й танкові підрозділи, високомобільні десантні війська і ракетні. Також у складі ЗСУ є внутрішні війська, прикордонна служба та оперативно-рятувальна служба цивільного захисту Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Цьогоріч Збройні Сили України відзначають 30-ту річницю свого створення. А 1616 року збройні сили України відзначали взяття фортеці Кафи. Все це свідчить про одне: ми – молода країна з тисячолітньою історією.

Україна успадкувала від СРСР одне з найпотужніших угруповань військ у Європі, оснащене ядерною зброєю та відносно сучасними зразками озброєння та військової техніки. Але ні для кого не секрет, що за 30 років незалежності українська армія була майже знищена. Впродовж десятиліть відбувалися масові скорочення кадрових військовослужбовців, дехто з військових сам у відчаї кидав службу, не бачачи в армії жодної перспективи.

Переломним моментом в історії сучасної української армії стали події 2013-2014 років: Революція Гідності, окупація Криму та частини Донбасу. І попри тотальну руїну в армії, зради, втрати, шалений тиск і підступність ворога, українським військовим вдалося відстояти незалежність батьківщини й захистити власний народ від агресора.

Збройні Сили України ‒ найбільша та єдина армія в Європі, яка веде справжні бойові дії.

У ЗСУ служить такий же відсоток жінок, що і в арміях НАТО. Нині у війську близько 32 000 жінок, що становить 15,6% від загальної кількості військовиків. Це один із найвищих показників у співвідношенні до загальної чисельності Збройних Сил порівняно з іншими арміями світу. Українським жінкам дозволено служити на більшості військових посад у ЗСУ: є танкістки, артилеристки, командири рот, взводів тощо. Чисельність жінок офіцерського складу у ЗСУ становить 4810, близько 26 000 ‒ рядові, сержанти і старшини. 1162 – курсантки ВВНЗ та сержантських коледжів. Нещодавно, вперше в історії ЗСУ, жінка-офіцер очолила Командування медичних сил ЗС України.

Українська армія – лідер серед країн Балтійсько-чорноморського регіону за кількістю проведення на власній території та участі підрозділів у міжнародних військових навчаннях. Відтак лише у 2021 році на території України вже відбулися, або ж триває підготовка до їх проведення – 8 міжнародних військових навчань. У 2021-му до маневрів на теренах України залучено близько 21 тис. українських військовослужбовців та 11 тис. іноземних учасників. Крім того, воїни ЗСУ у 2021 році братимуть участь у 17 багатонаціональних навчаннях поза межами України, зокрема, за участю країн НАТО та Грузії.

У рейтингу країн-миротворців Україна обігнала США. Наша держава посідає 44 місце за кількістю миротворців серед 124 держав. США – на 74 місці. Понад 45 тис. військовослужбовців ЗСУ взяли участь у 27 міжнародних операціях і місіях у різних регіонах планети: на Балканах, у Африці, Південній Америці, країнах Чорноморського регіону тощо. Участь України в миротворчих операціях розпочалася із затвердження Верховною Радою Постанови від 3 липня 1992 р. «Про участь батальйонів Збройних Сил України в Миротворчих Силах Організації Об’єднаних Націй у зонах конфліктів на території колишньої Югославії». Український миротворчий батальйон сформовано всього за 24 дні. 15 липня 1992-го два літаки з передовою групою батальйону на борту вилетіли в напрямку Боснії. Ця група налічувала 42 військовослужбовці. Після приземлення в Сараєві наші миротворці практично одразу опинилися в епіцентрі бойових дій. Життя на службі миру віддали 55 українських воїнів.

З початку російсько-української війни звання Герой України отримав 41 військовослужбовець (22 із них ‒ посмертно).

Як знак народної довіри та визнання бойових заслуг наших воїнів, в Україні у 2015 році засновано неурядову відзнаку-орден «Народний Герой України». Її отримали понад 150 військовослужбовців ЗСУ за звитяжні вчинки під час боротьби з московськими окупантами.

За кількістю резервістів Україна посідає дев'яте місце у світі. Кількість осіб, що за першим сигналом має влитися до лав ЗС України станом на березень 2021 року – понад 230 тис. Переважна більшість з них – люди з бойовим досвідом участі у відбитті російської агресії. Потужніший військовий резерв мають лише КНДР, Південна Корея, В’єтнам, Індія, Росія, Тайвань, Бразилія і Куба.

Одна з найновіших посад у ЗСУ ‒ військові капелани. З травня 2017 року в усіх бойових частинах і підрозділах ЗСУ з’явилася посада військових капеланів. У бойових бригадах, залежно від їх чисельності, працює від двох до чотирьох таких священників. У період з 2014‒2018 роки, під час війни на Сході у Збройних силах України на волонтерських засадах пройшли ротацію майже 5 тис. священнослужителів. 22 січня 2021 року зареєстровано законопроєкт «Про Службу військового капеланства».

Українська армія має найвищий рівень довіри населення з-поміж усіх державних інституцій. Станом на березень 2021-го їй висловлюють беззаперечну довіру 70% респондентів.

5 липня 2016 року тодішній Президент України Петро Порошенко підписав документ «Предмети уніформи і знаки відмінності Збройних сил України», згідно з яким з погонів українських військових зникли радянські п'ятикутні зірки. Натомість з’явилися відзнаки у формі ромба. До речі −17 жовтня 2020 року – Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, згідно з яким у Збройних Силах України вводяться нові військові звання серед сержантського та старшинського складу. Тож в армії відтепер не буде прапорщиків та мічманів, їх замінять нові звання – майстер-сержанти і майстер-старшини.

14 березня 2021 року національний поштовий оператор ввів у обіг поштові марки «Збройні сили України. Сухопутні війська», що відкривають серію «Сучасні однострої». Марки були випущені за підтримки Міністерства оборони України. Марковий аркуш складається з 8 марок, на яких представлені однострої ракетних військ та артилерії, механізованих військ, президентського полку, військ протиповітряної оборони, гірської піхоти, армійської авіації, танкових військ та загальновійськова форма.

День Збройних Сил України відзначається урочистою церемонією покладання квітів до могили Невідомого солдата, божественною літургією. У війську проходять урочисті збори, церемонія вручення державних нагород та святковий концерт. Ввечері програма свята завершується святковим феєрверком у містах-героях та містах розташування керівних центрів українського війська.

Щороку, починаючи з 2009 року до Дня Збройних Сил України присуджуються дві премії імені Богдана Хмельницького за найкраще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва.

Наукова бібліотека вітає зі святом і бажає нашим захисникам міцного здоров'я, сили духу, впевненості, злагоди та затишку. Нехай Господь береже вас від ворожих куль і дарує мир, добро та достаток вам і вашим родинам!

Наукова бібліотека пропонує Вам переглянути віртуальну виставку «Війна, що торкнулася кожного: добірка книг про війну на Сході України» та вебліографічні огляди «Сторінки подвигу героїв війни на Сході України, родом з Харківщини» Частина 1, «Сторінки подвигу героїв війни на Сході України, родом з Харківщини» Частина 2 , віртуальну інформину «Сторінки історії військових формувань на теренах України від давнини до сьогодення»

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка