7 грудня ‒ Всесвітній день української хустки

Всесвітній день української хустки вперше відзначали 7 грудня 2019 року з ініціативи групи активісток з Вінницької області ‒ депутаток, актрис театру і кіно, викладачок ЗВО і представниць Клубу успішних жінок України. Започатковане свято з метою, аби об’єднати жінок різного фаху, віку та національності для збереження українських традицій. Адже з давніх-давен в українських сім’ях оберегом, символом любові й злагоди слугувала саме хустка. Хоча свято не має офіційного статусу і поки що не таке популярне, як, наприклад, День вишиванки, тематичні заходи в його честь проходить у багатьох українських містах і селах.

Протягом століть в українській культурі хустка була невід'ємним елементом гардеробу заміжніх жінок, для яких ходити з непокритою головою вважалося непристойним. Втім, незаміжні дівчата теж часто її носили: взимку для захисту від холоду, а влітку ‒ від спеки та пилу. На відміну від заміжніх жінок, дівчата не прагнули сховати під хусткою все волосся.

Також хустка була маркером соціального стану жінки: молодиці носили білі або яскраві хустки, старші жінки – темні, вдови – чорні. Водночас хустина свідчила й про рівень достатку родини, адже заможні жінки носили хустки із дорогих тканин, бідні – із дешевших.

Хустка, як невід’ємний елемент одягу підкреслює його буденність чи святковість, інформує про родинний, матеріальний статус. Відроджуємо, поважаємо, пропагуємо наші українські традиції ‒ генетичні скарби нашого народу. Традиції ‒ це наше минуле і майбутнє... Бережімо їх та поважаймо!

Наукова бібліотека пропонує переглянути віртуальний огляд  «Українська хустка – оберіг жіночої вроди»

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка