7 липня – День працівника природно-заповідної справи України

Розмах, з яким наша сучасна цивілізація навчилася освоювати оточуючі нас землі, може вразити всяку уяву. Вирубати тисячі гектарів лісу, організувати який-небудь кар’єр або влаштувати грандіозне будівництво, видобуток руди або мінералів в промислових масштабах, освоїти степ, рівнину, гірські комплекси, водойми або що-небудь ще – не питання. Досить «обґрунтованої доцільності», «команди з верху», бюджетних асигнувань. Все інше, – технології, людські ресурси та техніка вже на підході. Місяць, рік, два і дика природа відступає. З нею відступає і крихка рівновага, яка встановлювалося в природі століттями і тисячоліттями.

Після проголошення незалежності України було зроблено пер­ший крок до створення сучасної моделі управління заповідною справою. У червні 1992 році побачив світ «Закон України про при­родно-заповідний фонд України», у вересні 1994 року Верховна Рада України затвердила Програму перспективного розвитку за­повідної справи в Україні. Збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, розвиток мережі природно-заповідних об’єктів є одним з пріоритетів державної політики в галузі економічного та соціального розвитку країни.

Ураховуючи вагомий внесок працівників природно-заповідної справи у збереження та відновлення біологічного і ландшафтного різноманіття, розвиток територій та об’єктів природно-заповідного фонду України, на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, Указом Президента України від 18 серпня 2009 року «Про день працівника природно-заповідної справи» встановлено професійне свято − День працівника природно-заповідної справи, що відзначається 7 липня.

Цей день для професійного свята обрано невипадково, адже асоціюється він зі святом Івана Купала, присвяченим загадковим і чудодійним силам природи. Символом свята щороку слугує один з видів папороті, квітка якого, за легендою, має чарівні властивості.

Зараз однозначно вже можна сказати, що зусиллями працівників природно-заповідної справи вдалося в значній мірі зберегти від руйнування багато унікальних природних комплексів, сприяючи збереженню біологічного розмаїття та протидіючи екологічному розоренню багатьох регіонів.

Природно-заповідний фонд Харківської області складають природні комплекси й об’єкти, що мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну й іншу цінність і виділені з метою збереження природного різноманіття ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу, забезпечення фонового моніторингу навколишнього природного середовища. Родзинками природно-заповідного фонду області загальнодержавного значення є: ботанічній сад ХНУ ім. Каразіна, Харківський зоопарк, Дендропарк Харківського аграрного університету ім. В. В. Докучаєва, регіональний ландшафтний парк «Печенізьке поле», парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва «Краснокутський» та інші.

Наукова бібліотека закликає приєднатися до відзначення Дня працівника природно-заповідної справи і зробити все можливе для збереження рідної природи та екологічної рівноваги планети. Збережемо природу – збережемо Україну!

Наукова бібліотека пропонує Вам вебліографічний огляд «Історико-культурні заповідники – перлини української землі»

Пропонуємо ознайомитися з літературою на дану тематику, яку ви можете отримати, звернувшись до Наукової бібліотеки:

  • Заповідна справа [Текст] : підручник / В. Д. Солодкий [та ін.]. - Чернівці : Зелена Буковина, 2005. - 288 с.
  • Екологічне право: особлива частина [Текст] : підручник / В. І. Андрейцев [та ін.] ; за ред. В. І. Андрейцева. - Київ : Iстина, 2001. - 544 с.
  • Екологічне право України [Текст] : підручник / В. К. Попов [та ін.] ; за ред.: В. К. Попова, А. П. Гетьмана ; Нац. юрид. акад. України ім. Я. Мудрого. - Харків : Пpаво, 2001.
  • Махінчук, М. Переяславський скарб [Текст] : докум. повість / М. Махінчук. - Київ : Молодь, 1989. - 200 с.
  • Матвієнко, М. Г. Архітектурний ансамбль Києво-Печерського заповідника [Текст] / М. Г. Матвієнко ; укр., рос. та англ. мовами. - Київ : Будівельник, 1981. - 120 с.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка