7 липня – Івана Купала

Іван Купала (Іванова ніч, Іванів день) з легкістю можна називати прадавнім.

Івана Купала одне з найбільш таємничих і магічних свят, що дісталося нам від наших пращурів. Свої витоки свято Івана Купала, або Іванів день бере ще з часів язичництва. Спочатку цей день був присвячений язичницькому богу Купалі. Але після християнізації Київської Русі назва цього дня доповнилася ім’ям Іоанна Хрестителя (Предтечі), день народження якого збігався з купальським святом.

Свято Івана Купала відзначають не тільки в Україні, але також у Польщі, Білорусії, Росії та країнах Прибалтики. Івана Купала вважається днем молоді та кохання. Згідно з легендою, в цю ніч грали весілля Купала та Марени, що символізувало поєднання двох стихій – води і вогню, чоловічого і жіночого начал.

В основі купальських обрядів лежать культи вогню, води та рослинності. Купальські вогні – це відгомін культу сонця, купальська вода – символ цілющої сили, папороть – символ щасливої долі, чудодійна роса забезпечувала красу й кохання, а купальське дерево – родючість і щастя.

Обрядові ігри та вірування супроводжувалися купальськими піснями, веселими забавами, хороводами, плетінням вінків і ворожіннями, розкладанням багаття, купанням та обливанням водою.

Купальська ніч вважалася чарівною, тому дівчата у цей час ворожили за допомогою вінків на свою долю. А ще у цю ніч найсміливіші шукали цвіту папороті, яка, вважалося, розквітає опівночі, загорається вогнем і тут же осипається. За повір'ям, тому, хто встигне зірвати квітку папороті, відкриються заховані скарби, а сам він дістане чудодійну силу та знання. Зірвати таку квітку практично неможливо. Легенди і перекази про цвіт папороті описав Микола Гоголь в оповіданні «Вечір на Івана Купала». А в збірнику матеріалів «Книга усякої всячини» він занотував: «Папороть… цвіте вогняним коляром тільки у ночі на Іванів день, і той хто встигне зірвати цвіт і наважиться вистояти проти всіх примар, які будуть перед ним з’являтися, відшукає скарб».

Цієї ночі розкладають вогнища, танцюють навколо них і співають, стрибають через них. Чим вище підстрибнеш над вогнищем, тим будеш щасливішим у коханні та здоровішим. Вогонь очищує, додає сил і наснаги. Закохані пари стрибають зазвичай разом, узявшись за руки. За повір'ям, якщо вони зможуть разом перестрибнути через вогонь, і при цьому їхні руки не роз'єднаються, то вони одружаться. Уважалося, що в цю чарівну ніч відбуваються дива, тварини розмовляють людською мовою, дерева переходять з місця на місце та інше. А ще, за народним віруванням, лікарські трави тільки тоді й виявляють справжню поміч, коли будуть зібрані в ніч під Івана Купала або рано-вранці з «іванівською» росою.

Наукова бібліотека вітає зі святом! Нехай купальський вогонь горить у кожнім серці й додає вам віри, здоров'я та впевненості!

Радимо прочитати! Це цікаво!

Пропонуємо також ознайомитися з літературою на дану тематику і пригадати українські народні звичаї, традиції та купальські дійства.

  • Воропай, О. Звичаї нашого народу [Текст] : етногр. нарис / О. Воропай. - Київ : Обеpiг, 1993. – 590 с.
  • Воропай, О. Звичаї нашого народу [Текст] : етногр. нарис / О. Воропай. - Харків : Фоліо, 2007. - 508 с. 3. - 590 с.
  • Золота книга українських традицій та звичаїв [Текст] / авт.-уклад. І. Скрипник. – Донецьк : ТОВ "Агентство Мультипресс", 2011. – 286 с.
  • Матвєєва, Н. П. Святі і свята України. Календар церковних свят і народних традицій [Текст]: словник-довідник / Н. П. Матвєєва, А. Р. Голобородько. – Київ : Укp. Центp духов. культуpи, 1995. – 240 с.
  • Капица, Ф. С. Славянские традиционные верования, праздники и ритуалы [Текст] : справочник / Ф. С. Капица . – 2-е изд. – М. : Флинта ; М. : Наука, 2001. – 216 с.
  • Килимник, С. Український рік у народних звичаях в історичному освітленні [Текст] : научно-популярная литература. Кн. ІІ. Т. 3. Весняний цикл. Т. 4. Літній цикл / С. Килимник. – Киiв : Обеpеги, 1994. – 396 с.
  • Скарбниця народної мудрості [Текст] : свята, традиції, прислів'я, приказки / авт.-уклад. О. В. Лаврик. – Харків : Аргумент Принт, 2012. – 256 с.
  • Скуратівський, В. Т. Вінець [Текст] / В. Т. Скуратівський. – Київ : Вид-во УСГА, 1994. – 240 с.
  • Супруненко, В. П. Народини [Текст] : витоки нації : символи, вірування, звичаї та побут українців / В. П. Супруненко. – Запоpiжжя : Беpегиня, 1993. – 136 с.
  • Гоголь, Н. В. Избранные произведения в 2-х томах [Текст]. Т. 1 / Н. В. Гоголь. - Киев : Днiпpо, 1979. - 414 с.

Більше можна дізнатися, звернувшись до Електронного каталогу НБ

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка