8 травня – День пам’яті та примирення в Україні

День пам'яті та примирення – пам'ятний день в Україні, що відзначається з 2015 року 8 травня. Це добра нагоди зробити справу спільно з цивілізованою Європою.

8 травня 1945, у передмісті Берліна, зайнятому радянськими військами, був підписаний акт про беззастережну капітуляцію гітлерівської армії. Документ за дорученням Сталіна підписав маршал Радянського Союзу Георгій Жуков, а також представники США, Великобританії та Франції.

8 травня – День примирення, встановлений для «вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих», які віддали своє життя за право вільно жити на своїй землі. Вшановувати у цей день будуть воїнів, "жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни".

Ми пам’ятаємо, яким страшним лихом в історії людства була Друга світова війна. День пам’яті та примирення дає кожному з нас можливість оцінити внесок українського народу в перебіг і завершення Другої світової війни, підсумувати її масштабні спустошливі наслідки для України, а також винести життєво важливі уроки для нашої держави сьогодні.

Вшануємо пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв Другої світової війни! Пам’ятаємо! Перемагаємо!

Наукова бібліотека пропонує Вам переглянути віртуальний огляд «Війна жіночими очима. Доля харків’янок у Другій світовій війні» 

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка