9 листопада ‒ День преподобного Нестора Літописця. День української писемності та мови

9 листопада відзначається церковне свято – День пам’яті преподобного Нестора Літописця, якого вважають покровителем журналістів та істориків, автора трьох відомих творів – «Житіє Бориса і Гліба», «Житіє Феодосія Печерського», «Повість времінних літ» («Повість минулих літ» /«Повість швидкоплинних літ»). Про життя цієї людини майже нічого невідомо. Народився близько 1056 р., а перше згадування про нього датується 1661 р. Легенда розповідає, що, будучи 17-річним юнаком, він прийшов в обитель святого старця Феодосія Печерського (бл. 1074 р.), де прийняв чернечий сан. Покора, суворий піст, безперервні молитви і тяжка праця – лише такі чесноти відрізняли молодого чернеця. І таким він залишався протягом 40 років перебування у монастирі.

Вважається, що Нестор Літописець став прабатьком української писемної мови, а його твір «Повість временних літ» – першим твором української літератури.

В Україні 9 листопада у день пам’яті Преподобного Нестора Літописця з 1997 року святкується День української писемності і мови. Свято встановлено за ініціативою Президента України Леоніда Кучми на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства.

У День української писемності та мови, на Українському радіо традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. Цю акцію започатковано з 2000 року. Відтоді щороку всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки, щоб з'ясувати чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово. Цього разу текст для диктанту писатиме відомий письменник, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Іван Малкович, а читатиме популярна акторка з філігранною дикцією (яку ми відібрали на попередньому кастингу на Українському радіо) – Римма Зюбіна.

Цікаві факти про українську мову:

  • українська мова – одна з наймилозвучніших мов світу. 1934 року в Парижі на лінгвістичному конгресі провідні фахівці визнали українську мову третьою з-поміж усіх мов (після французької та фарсі) за мелодійністю, лексичним і фразеологічним багатством, величезними словотвірними можливостями, синтаксичною гнучкістю. На аналогічному форумі мовознавців у Швейцарії, де головними критеріями оцінки були евфонічна система мови, її мелодійність і милозвучність, українську мову було названо другою після італійської;
  • на відміну від інших східнослов’янських мов, в українській мові є кличний відмінок;
  • сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів;
  • в українській мові багато синонімів. Наприклад, слово «горизонт» має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид;
  • найстарішою українською піснею, запис якої зберігся до наших днів, вважається пісня «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?»;
  • найбільшу кількість разів перекладений літературний твір – «Заповіт» Тараса Григоровича Шевченка: 147 мовами народів світу.

Наукова бібліотека пропонує Вам переглянути відеоогляд «Скарбниця слів» та віртуальний огляд «Вивчай українську легко»

Для пошуку інших видань з даної тематики радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка