9 вересня - народився Іван Котляревський

Український письменник, драматург, перший класик нової української літератури Іван Петрович Котляревський народився 9 вересня 1769 року в Полтаві, в родині дрібного чиновника. З 1780 року маленький Іванко почав навчатися в Полтавській духовній семінарії. Особливо старанно й наполегливо осягав хлопець гуманітарні дисципліни: риторику, філософію, латинську, грецьку, французьку, німецьку мови. З інтересом знайомиться з античною літературою, перекладає Горація, Овідія, Вергілія.

У 1789 році, після смерті батька, двадцятирічним юнаком він на останньому році навчання залишає семінарію і починає служити чиновником у полтавських канцеляріях, а згодом вчителює у поміщицьких родинах. З 1796 по 1808 рік Іван Котляревський перебуває на військовій службі.  Бажання Івана Котляревського вступити на армійську службу дослідники пов’язують із нещасливим коханням. Так це чи ні, але з Івана вийшов вправний вояка: він служив у Сіверському карабінерському полку, брав участь у російсько-турецькій війні, особливо відзначившись у баталіях під Бендерами та Ізмаїлом. За відвагу й хоробрість Івана Котляревського було відзначено кількома нагородами.

З 1810 року і до кінця свого життя Іван Петрович живе в Полтаві, працюючи наглядачем Будинку для виховання дітей бідних дворян – навчально-виховного закладу, в якому навчання відбувалося за програмою гімназії. З 1827 року – попечитель «богоугодних закладів» Полтави. На цьому відповідальному поприщі Іван Котляревський зарекомендував себе як талановитий педагог і організатор освітнього процесу. Увесь цей час письменник не пориває з творчою діяльністю, захоплюється театральною справою. У 1818 році його призначають директором Полтавського театру. З метою збагачення репертуару він створює драму «Наталка Полтавка» і водевіль «Москаль-чарівник», які з успіхом було поставлено у 1819 році. Так, на полтавській сцені, з початків нової української драматургії зароджувався національний професійний театр.

У 1835 році за станом здоров’я Іван Котляревський виходить у відставку, але не пориває з культурним життям того часу. До нього постійно зверталися за підтримкою і порадою представники найширших верств населення, і кожному він намагався надати необхідну допомогу. Тому з величезним сумом і болем була зустрінута звістка про його смерть 10 листопада 1838 року.

За все життя, письменник так і не був одруженим: у 25-річному віці, йому відмовила кохана дівчина, Марія. Це болісно вразило юнака: інших стосунків Іван Котляревський не заводив. За свідченнями істориків, в Івана Котляревського була таємна покровителька ‒ «жінка, яка його любила». Саме вона посприяла тому, щоби діяча не притягнули до відповідальності під час повстання декабристів на початку ХІХ століття. Вважається, що цією покровителькою була Варвара Рєпіна, дружина генерал-губернатора Миколи Рєпіна.

Творчість Івана Петровича Котляревського ознаменувала собою початок нової ери української літератури. Із порівняно невеликого за обсягом творчого доробку письменника починається потужний рух національного відродження. Поема «Енеїда», над якою письменник працював майже три десятиліття, стала епохальним за своєю громадською і художньою значущістю явищем у духовному житті українського народу, визначила змістовий напрям і форму українському  письменництву.  «Енеїда» Котляревського майже миттєво стала популярною за межами України. Так, книгу мав у власній бібліотеці Наполеон, а цар Микола І ‒ цілих два примірники!

Пропонуємо переглянути віртуальний огляд «Енеїда»

Наукова бібліотека запрошує ознайомитися з творами Івана Котляревського, які є в її фондах:

  • Котляревський,І. П. Енеїда [Текст] = Eneida / І. П. Котляревський; пер. П.Купрись. – Люблін : Польська акад. наук,2013. – 379 с.
  • Котляревський, І. П. Вибране. Енеїда. Наталка Полтавка [Текст] : поема, п'єса / І. П. Котляревський. – Київ : Веселка,1981. – 236 с.
  • Котляревський, І. П. Поетичні твори. Драматичні твори. Листи [Текст] / І.П. Котляревський; упоряд. М. Т. Максименко. – Київ : Наук.думка,1982. – 320 с.
  • Котляревський, І. Твори : в 2 т. Т. 1 / І. П. Котляревський; вступ. ст. Є.П.Кирилюка. – Київ : Дніпро,1969. – 346 с.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка